Франция дава нов шанс на Турция за ЕС

Свят

13-02-2013, 13:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Париж размразява преговорите с Анкара за присъединяване към европейското семейство

Франция е готова да заздрави обтегнатите отношения на ЕС с Турция, след като прие решителна стъпка да преразгледа решението си да блокира преговорите за членството на Анкара в съюза.

Във вторник френският външен министър Лоран Фабиюс заяви на турския си колега, че Париж се е съгласил за подновяване на преговорите за присъединяване – решение, което бележи затоплянето на отношенията между двете страни след дълъг период на напрежение при управлението на бившия президент Никола Саркози, пише вестник "Файненшъл таймс".

Изданието обаче отчита, че в Брюксел и Анкара смятат, че повече от седем години след официалното начало на преговорите за присъединяване на Турция,  е дошло време да се вдъхне живот в процеса.

Както е известно Европейският съюз е дълбоко разделен по въпроса дали да приеме Турция като свой пълноправен член. Желанието на Турция за присъединяване към ЕС обаче също се изпари в последните години.

Според проведено наскоро проучване на общественото мнение почти две трети от турците заявяват, че не желаят страната им да се присъединява към ЕС.