Юлиана Иванова е новият председател на ДКЕВР

Премиерът обяви новината само пред оператори и фоторепортери

Юлиана Иванова е новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи премиерът Бойко Борисов.

Името на новия председател на държавния регулатор трябваше да стане ясно още миналата сряда, но тогава въпросът бе отложен. Единственото, което тогава спомена министър-председателят бе, че е хубаво начело на ДКЕВР да застане жена.

При представянето на кандидатурата й, премиерът заяви, че Юлияна Иванова разбира от материята, която има да решава ДЕКВР, но и има да свърши доста работа.

"Аз изцяло не съм доволен от цялата комисия. Всички батаци през последните 10 години назад до днешно време, което е и нашата вина, трябва да направиш необходимото да я подновиш с хора, които няма да ходят на семинари и да четат лекции. Обещал съм на ВМРО да отговоря на тяхните искания и мотиви. Незабавно трябва да има промяна, от Сметна палата, финансов надзор и до другата сряда искам да дойдеш и да ни запознаеш какви мерки са предприети – от отнемане на лиценз до санкции и как хората да бъдат максимално убедени, че това което плащат, е излязло като енергия", разпореди се Бойко Борисов.

Премиерът обаче не се отказа от практиката си да обявява важни назначения за държавата само и единствено пред операторите и фоторепортерите, които са отишли да направят протоколни кадри от началото на правителственото заседание.

Иванова сяда на горешия стол на подалия оставка преди повече от 10 дни Ангел Семерджиев, след разногласия с премиера и енергийния министър.

Бившият вече енергиен шеф бе забавил с месеци изготвянето на наредби по третия енергиен либерализационен пакет, което пък стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.