Искате да санирате? Излиза ви между 4 и 12 бона

Вече са одобрени 18 предварителни бюджета за блокове, два от тях – в София

7 месеца след началото на проекта за обновяване на българските домове, финансиран от оперативна програма "Регионално развитие", вече има 18 предварителни бюджета на жилищни блокове, като два от тях - в столицата, които са приети и подписани от собствениците на жилища, съобщава "Труд".

Заедно с всичко това обаче работата по целия проект за саниране на практика е наполовина свършена, тъй като от определянето на бъдещите разходи, половината от които се поемат от гражданите, зависи много.

Оказва се, че разходите, които хората трябва да платят за да реновинарт своите жилища, са твърде различни и зависят от различни фактори.

На първо място най-важното нещо е какви мерки за повишаване на енергийната ефективност са предвидени в съответната сграда. Разходите зависят и от това какви мерки самите собственици на апартаменти са поискали и кои от тях са допустими по програмата.

"Индикативните бюджети са с резерв, т.е. сметките са правени с презумпцията, че това ще е таванът на разходите. Тъй като програмата предвижда изпълнителите на самото саниране да се избират чрез обществена поръчка, крайната сума може и да бъде намалена впоследствие, но в никакъв случай няма да е по-висока", обясни пред изданието шефката на дирекция “Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Десислава Йорданова.

Два от приетите и подписани от хората бюджета са в столицата. Единият е на жилищна кооперация в квартал "Изток" с 13 апартамента. В нея има хора, които ще трябва да платят по 5000, и такива, които ще платят по 6000 лева за своето жилище, т.е. санирането на техните апартаменти излиза съответно 10 000 и 12 000 лв. В тази кооперация обаче няма почти никаква топлоизолация и се налага ремонт на покрива.

В друга жилищна кооперация в провинцията хората ще трябва да платят само по 2000 лева за своята част, т.е. стойността за саниране на всяко жилище в сградата излиза само по 4000 лева. Това е най-ниската сума, постигната досега и причината е, че в съответните жилища някои подобрения вече са направени.

Бюджетите са раздадени на домоуправителите, които са ги представили на общи събрания на собствениците. На места се е налагало впоследствие финансите да се коригират, защото хората са изявили желание да им се представи примерно сметка, която да включва и остъкляване на балконите, а това е мярка, която програмата допуска.

Неприятен изненадващ разход за хората се оказват покривите, чиито ремонт често е наложителен. На много места те задължително трябва да се ремонтират, защото оставянето им в сегашното състояние може да компрометира цялото саниране. Някои мерки са задължителни навсякъде. Това са топлоизолацията и смяната на дограмата.