Заковават сметката за ток за месец

ДКЕВР одобрявала инвестициите по грешен модел

Срокът на потребление на еленергия, за който ще се изготвя сметката за тока ще бъде закован на 30 дни. Това ще стане с промяна в общите условия на енергодружествата, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще инициира, обяви и.д. шеф Андон Роков.
По-дългият срок на отчитане през януари е една от основните причини за високите сметки и за масовите протести на клиенти на енергодружествата, които продължават вече втора седмица. Според Роков протестите на потребителите имат основание, защото дружествата вместо за 28-30 дни са отчели по-дълъг период, на някои места стигащ до 40 дни. При равни други условия това води увеличението на сметката с поне една трета в сравнение с декември, когато електромерът е бил засечен преди началото на Коледните празници.
Освен заковаването на срока друга важна промяна, която беше анонсирана от временния шеф на ДКЕВР, е опростяването на фактурата. В нея ще бъде изписвана крайната цена на еленергията – съответно за дневна и нощна тарифа.

В момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи (достъп, пренос, разпределение, зелена и кафява енергия, невъзстановяеми разходи). Целта на разбивката е да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат, каза Роков.
Наред с вида на фактурите ще бъде направена ревизия и на всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение. Занапред енергото ще бъде задължено да отговаря на всички жалби писмено и в много по-кратък срок от сегашния. Промяната на общите условия ще отнеме месец и половина, уточни Роков. Ако при проверките, които ДКЕВР прави на сметките, пък се окаже, че има нарушение на енергото, то ще бъде наказано. Те трябва да приключат до седмица.
По-рано през деня вчера икономическият министър Делян Добрев обяви, че в последните 10 г.
ДКЕВР е ценообразувала по изцяло грешен модел като според него той трябва да се промени кардинално. Става въпрос за това, че регулаторът одобрява инвестициите само по фактура. „Той взема за база направените разходи, без да прави сравнение дали те са извършени по реални пазарни цени, или са само на фактура”, каза Добрев. И допълни, че този проблем съществува и при ВиК дружествата.
Министърът даде за пример одобрени на ТЕЦ „Бобов дол” 100 млн. лв. за изграждане на сероочистка. Това е станало с новите цени от 1 юли 2012 г. Добрев каза, че по мнението на експерти това струва много по-малко от въпросните 100 млн.
Борисов: Смених Семерджиев заради ценообразуването
Името на новия шеф на ДКЕВР става ясно днес. Премиерът Бойко Борисов ще обяви наследника на Ангел Семерджиев на заседанието на Министерския съвет. Борисов разпоредил проверки на Сметната палата в комисията по енерго и водно регулиране. Според него хората, които запалиха сметките си за ток, ще разберат, че проблемът в ДКЕВР е ценообразуването на електроенергия. „Смених Ангел Семерджиев, защото 10 години няма никаква промяна в начина на ценообразуване”, заяви министър-председателят. Борисов обвини тройната коалиция, която разпродала ЕРП-тата. Продажбата на миноритарните дялове на дружествата от правителството на ГЕРБ премиерът обясни именно с действията на предшествениците си. „Държавата остана само с 34 на сто акции в тях и нямаше как да упражнява контрол”, допълни още премиерът.
Масови проверки на уредите за отчитане

Масови проверки на електромерите в страната започват от днес. Предимство ще имат най-фрапиращите случаи на завишаване на сметката в последните 1-2 месеца.

В София първите уреди бяха свалени за проверка вчера в квартал „Люлин” в присъствието на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Те бяха занесени в Българския институт по метрология, който в рамките на 24 часа ще излезе с данните от проверката. От нея ще стане ясно не само дали уредите са изправни, но и дали през последните няколко месеца са отчитали точно консумираната еленергия.

Той припомни, че клиентите на енергото няма да плащат за проверката на уредите. Това ще стане за сметка на бюджета на икономическото ведомство.