Северна Корея разтревожи сериозно ООН

СС на ООН започна извънредна среща заради КНДР

Съветът за сигурност на ООН започна извънредни консултации при закрити врата, за да съгласува отговор на третия ядрен опит, проведен от Северна Корея.

Припомняме, международната общност осъди този опит, определен като "провокация", застрашаваща регионалната стабилност, нарушаваща резолюциите на ООН и заслужаваща санкции.

Изстрелванията на ракети и ядрените опити костваха на Пхенян цяла поредица международни санкции от 2006 г. насам, сред които замразяване на авоари, принадлежащи на севернокорейски компании, и забрана на пътуванията на представители на комунистическия режим.

На влизане в Съвета заместник постоянният представител на Великобритания в ООН Филип Пархам изрази надежда той ще изпрати ясно и твърдо послание на осъждане. Британският представител припомни взетото решение през януари от Съвета да разшири санкциите срещу севернокорейския режим след изстрелването на севернокорейска ракета през декември.

"Надявам се, че ще има нещо повече от обикновена декларация", заяви от своя страна френският посланик Жерар Аро. Южнокорейският външен министър Ким Сун Хуан участва в разискванията на Съвета. Той се намираше в Ню Йорк за обичайната сесия на Съвета, планирана за по-късна дата. Южна Корея осигурява ротационното председателство на Съвета за месец февруари.

Заместник генералният секретар по политическите въпроси Джефри Фелтман ще говори пред представителите на 15-те държави членки на Съвета, за да ги уведоми за последните развития на кризата. Според дипломат от държава членка на Съвета 15-те страни няма да приемат по-твърди санкции срещу Пхенян, а само ще заявят ясно намерението си да го направят впоследствие.