250 г. къртовски труд за милионер в зелено, only в BG!

Списание "Икономист" изчисли колко труд ни е нужен, за да забогатеем

В България може да се стане милионер в долари след 250 години упорит труд, сочи проучване, публикувано в британското списание "Икономист".

Като основа на изследването е използван доходът (преди облагането му с данъци) на работещ член на едно средно статистическо домакинство, изчислен в долари към 2010-2011 г.

Така от изданието изчисляват, че по паритет на покупателна способност на работещия от едно българско домакинство ще са му нужни цели 125 години, за да стане милионер.

Ако обаче това време се измерва през обменния курс лев-долар, тогава срокът става над два пъти по-дълъг – 250.

За тези българи, които не могат да си представят един милион долара – това е купчина 100-доларови банкноти с височина от около метър и тежаща 10 килограма.

Повече от нас ще трябва да работят само в Мексико – над 300 години, и в Румъния - близо 350 години.

Според проучването най-бързо може да се стане милионер в САЩ - за около 20-25 години.

В групата на държавите, в които може да натрупаме милион за не повече от 50 години, влизат Норвегия, Австралия, Швейцария, Дания, Канада, Япония, Франция, Германия, Великобритания и Италия.

По отношение на броя на милионерите най-много се очаква те да са в САЩ, където през 2017 г. се очаква да бъдат 17 милиона, следвани от Европа с 15 милиона милионери.

"Икономист" отчита, че състоянието на много милионери е намаляло през миналата година, докато милиардерите са се справили много добре, използвайки сериозните си екипи за управление на активи, за да се възползват от икономическата и пазарната ситуация.

Най-най-богатите са станали още по-богати през миналата година, след като броят на милиардерите се е увеличил с 9.4% до 2160. Тяхното общо състояние е нараснало с 14% до 6.2 трлн. долара.