Общината няма да се меси в инвитро делата на държавата

Животът

12-02-2013, 15:09

Снимка:

Impact Press Group/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съветниците отказват да плащаме пак за пречистване на отпадъците от тубдиспансера

Общинският фонд инвитро няма да бъде възстановен във Варна. Това стана ясно след заседанието на комисията по "Здравеопазване" днес. Срещу закриването на фонда след като преди 2 години заработи националният със същата цел най-често се изказваше градският лидер на БСП във Варна Борислав Гуцанов. Официално обаче предложението дойде снощи при обсъждането на бюджета от друг общински съветник - Костадин Костадинов, и бе отклонено от двама съпартийци на Гуцанов. Председателката на комисията по здравеопазване проф. Анелия Клисарова (БСП) дипломатично отложи снощното обсъждане за днешната ресорна комисия. Макар и съгласна с необходимостта от такъв фонд, тя намекна за трудности при разпределението не само на парите между бездетните двойки, но и при избора на клиника, към която да бъдат насочвани за изкуствено оплождане.

„Община Варна не е толкова богата, за да дава пари за държавно финансирани дейности. Реанимацията на „Св. Анна” например разполага само със стар бронхоскоп, който е животоспасяващ и служи за интубиране на деца с чужди тела, попаднали в дихателните пътища. Ако имаме тези пари, по-добре да ги дадем за нова апаратура”, категорична пък бе доц. Лидия Петкова - също от БСП.

Така общинските съветници решиха да не се месят в инвитро делата на държавата, а излязоха с контрапредложение: исканите от Костадинов 100 000 лева да отидат за закупуване на ехограф за родилното отделение на болница „Св. Анна” и за доставяне на апаратура за съхраняване на детското здраве.

Всяка двойка, която не е успяла навреме да получи пари от държавния фонд или те не достигат, ще може да кандидатства за общинска помощ.

Съветниците днес отново обсъдиха искането на д-р Ивайло Бояджиев да се отпуснат пари за пречиствателна станция на Тубдиспансера. Снощи на заседанието на комисия "Финанси и бюджет" той се закани пред колегите си, че ще разпространи списък на "странните" неща, за които се дават пари от бюджета. Това беше доводът му да се искат още 85 хиляди за тубдиспансера при положение, че парите са били превеждани веднъж на здравното заведение, но са похарчени за заплати. Вчера съветниците отхвърлиха искането му и контрираха с друго: за проверка на финансовата дисциплина в болницата. Довод срещу отпускането на парите беше и предстоящото трансформиране на проблемния диспансер. 

Там, където се изливат отпадъците от тубдиспансера в морето, водата е с намалена соленост. Това води до опасност от епидемия, опита се да протестира д-р Бояджиев.

Днес колегите му от здравната комисия решиха да изискат становище от Регионалната здравна инспекция за това дали сегашната станция може да се справи с биологичните отпадъци от болницата, като подчератаха, че ако към нея се изгради биологично стъпало то това ще струва едва 15-20 хил. лева.