Почетоха майката на Апостола

Региони

12-02-2013, 14:38

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Навършват се 135 години от смъртта ѝ

В Карлово отбелязаха 135 години от смъртта на Гина Кунчева, майката на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на общината.
Вчера в НМ „Васил Левски” се проведе паметна вечер - „Майка на Апостол”. Поводът е 135-годишнина от нейната смърт. Тържеството бе открито от директора на НМ „Васил Левски” – Дора Чаушева.

Слова в памет на майката на Васил Левски произнесоха уредникът на музея – Надежда Петрова и родственикът – Стефан Караиванов. Трио „Импресия” изпълни любими песни на Васил Левски и Гина Кунчева.
Гина Василева Караиванова, по мъж Кунчева, е родена около 1817 г. в прочутия и заможен род Караивановци. Тя е човекът, който безрезервно подкрепя Васил Левски. Гина Кунчева не познава израза на страх, мъка, отчаяние. Безстрашието, смелостта и самообладанието, развити в нея до краен предел, тя предава и на сина си. Тази достойна за своя велик син майка доживява да види свободата, за която са дали живота си двама от синовете й, а за третия нищо не знае. Гина Кунчева умира на 27 януари - 8 февруари, 1878 г.