Северна Корея извършила ядрен опит

Свят

12-02-2013, 07:58

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Южна Корея свиква спешно заседание на Съвета на сигурност на ООН

Южна Корея иска свикването на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ядрения опит, извършен от КНДР.

Очаква се СС на ООН да откликне на искането на Сеул и заседанието да започне в 16:00 часа българско време. На него ще бъде дискутиран въпросът дали КНДР наистина е извършила ядрен опит и ако това е така, дали и какви нови санкции да бъдат наложени на Пхенян.

Неназован източник от Съвета за сигурност е потвърдил, че на територията на КНДР е бил извършен ядрен опит, информира ИТАР-ТАСС. Пхенян е информирал за провеждането му ООН, а също така САЩ и Китай. Световната организация е била информирана и от властите в Южна Корея.

По-рано южнокорейски сеизмолози засякоха земетресение от изкуствен произход с магнитуд 4.7 до 5.1 по Рихтер в североизточната част на КНДР. Параметрите на труса са почти сигурна индикация, че Пхенян е извършил ядрен опит.

Геологическата служба на САЩ също е регистрирала трус на територията на КНДР недалеч от полигона за ядрени изпитания. Според американците земетресението е бил с магнитуд 4.9 по Рихтер в района на Сонджинбегам, на 378 км североизточно от Пхенян, на дълбочина 1 км.

Спътниковите снимки също сочат за по-раншна активност в района на предполагаемия полигон за подземни ядрени изпитания на североизток в Северна Корея.

"КНДР бе сериозно предупредена от Китай да не извършва ядрен опит, но игнорира предупреждението. Гледаме на стореното като на предизвикателство към Китай", пък е заявил дипломат от китайската мисия в ООН, пожелал анонимност.