Финансовото министерство се отказа от формулата за минималната работна заплата

Портфейл

11-02-2013, 18:47

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Документът се оттегля за неопределено време

Министерството на финансите оттегли подкрепата си от постановлението, определящо как се формира минималната работна заплата.

Документът беше изготвен заедно със социалното министерство, бизнесът също се обяви против, но КНСБ и КТ "Подкрепа" одобряват новата формула.

Днес бизнес, синдикати и представители на изпълнителната власт се събраха, за да обменят становища по подготвеното от МФ и МТСП постановление, но след края на срещата стана ясно, че документът се оттегля за неопределено време, съобщава БНР.

Министерството на финансите се обявява против, въпреки че е съавтор на идеята, обясни икономическият експерт на КНСБ Любен Тонев.

В годините, когато нямаше никаква промяна на минималната работна заплата, имаше най-голямо нарастване на минималната работна заплата. Изследванията на ЕК показват липсата на такава пряка зависимост. Особено в периоди на криза се препоръчва и то за ново присъединените страни да повишат минималната заплата за повишаване на търсенето и като защитен елемент за най-ниско платените работници", каза още той.