Папите – мъченици, изгнаници, но и доза поквара

Няколко разтърсващи истории от 11 век, та чак до наши дни

Папа Бенедикт XVI, който стъписа света с решението си да се откаже от своя пост, ще подаде оставка на 28 февруари т. г.

Така той ще стане първият върховен свещеник в съвременната история на Римокатолическата църква, който се отказва доброволно от поста си.

През изминалите две хиляди години от Христовото рождение е имало едва няколко абдикации.

Редица папи са били детронирани или изпращани в изгнание, 21 са ставали мъченици, а 9 са обмисляни да бъдат провъзгласени за такива.

Четирима първосвещеници са умирали в изгнание или зад решетките, шестима са били убити, двама са починали от раните си, а един е станал жертва на рухнал покрив.

Bulgariautre.bg с няколко примера за папи, отказали се от постовете си.

През 1045 г. Бенедикт IX, известен като един от най-позорните папи, които църквата някога е виждала, продал правата си на своя кръстник – свещеника Йоан Грациан, тъй като възнамерявал да се ожени. Предполага се обаче, че въпросната жена не склонила да го приеме за свой мъж. По-късно се завърнал, за да превземе Рим отново.

През 1046 г. Грациан, управлявал за кратко под името Григорий VI и считан за истински папа, въпреки насилственото завръщане на Бенедикт IX, бил принуден да се оттегли по обвинения, че купил престола си с пари.

През 1294 Целестин V – отшелник, избран да сложи край на безизходицата сред кардиналите, бил обявен за некомпетентен и склонил да се откаже, след като управлявал едва пет месеца. Издал указ, с който направил възможно папите да подават оставка, като по този начин проправил път за собственото си напускане.

През 1415 Григорий XII слязъл от трона си, за да сложи край на "Западната схизма", докато двама съперничещи си свещеници застрашавали да разкъсат католицизма, като се обявявали за папи, съответно на Рим и Авиньон.

През 1804 г. Пий VII подписал абдикацията си, преди да замине за Париж, за да коронова Наполеон. Документът трябвало да влезе в сила, ако бъде затворен зад решетките във Франция.

През Втората световна война Пий XII също подписал подобен текст. В него било записано, че папата се отказва от поста си в случай, че бъде заловен от нацистите.