БСП да не яха хорското недоволство, изрепчи се Костов

ДСБ смята, че тезата с връщането на ЕРП-тата на държавата, е измамна

За пръв път реалността проби PR кампанията на ГЕРБ и се прояви в гражданско неподчинение, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов за вчерашните протести срещу сметките за ток, които се проведоха в 15 града.

"Ако не се занимавахме със скандал след скандал с провал, след провал, с разни документи и т. н., ние нямаше да стигнем до гражданското неподчинение, което вече е същинска тема на политиците, защото всичко останало не е точно тема на политиците", посочи Командира.

От ДСБ смятат, че проблемите, които сега се появяват като гражданско неподчинение е трябвало да бъдат дебатирани публично.

Според тях причините, довели до протестите, са основно три. Първата от тях е "изправеният пред фалит НЕК, заради източените 2 млрд. лв. за "Белене", които отиват в сметките ни".

Втората е в лошите, според тях договори на БСП заради цената на газа, поради което България е сред 5-те държави, които плащат най-скъп природен газ.

Третата причина посочена от тях е в контролните органи.

"Правителството и неговите контролни органи –ДКЕВР, КРС, КЗП и КЗК са съучастници при ограбването ни от монополите. Пряко доказателство за това е фактът, че ГЕРБ отхвърли предложението на Синята коалиция да се забрани практиката за договорите от разстояние на телекомите", каза тъмносиният лидер.

Затова от ДСБ предлагат пет решения, сред които реформа на пазара, чрез създаване на енергийна борса и конкуренция при доставките на електроенергия за фирмите. Регулирани да останат само цените на домакинствата. Друго решение е смяна на контролните органи и избор на ДКЕВР от парламента, за да не е на пряко подчинение на премиера. Задължаване на ЕРП-тата да доставят външни услуги само чрез публични търгове, които подлежат на драконовски контрол от ДКЕВР. Петото е забрана кражбите на електроенергия и загубите по мрежата да се отразяват в сметките на абоната.

Тъмносините смятат още, че тезата ЕРП-тата да се върнат на държавата е изключително измамна. Според тях национализацията практически е невъзможна.

"Невъзможно е да стане. Много плитка предизборна теза е това, много плитка и изключително вредна за България", каза Димитър Бъчваров от ДСБ.