Омбудсманът в атака пред КС на думата "жив"

Политика

11-02-2013, 12:19

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Константин Пенчев намери нередност в думата от Закона

Националният омбудсман Константин Пенчев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност по отношение на думата "жив" в разпоредби от Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД), с които се нарушават правата на гражданите.

В чл. 7 например се урежда предоставянето на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Според ал. 1, ако детето отговаря на изчерпателно изброените в текста условия, помощите се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на определения в закона.

Съгласно атакуваната норма за деца с един жив родител тази помощ се предоставя независимо от дохода на семейството, при условие че детето отговаря на посочените условия.

Аналогични на чл. 7, ал. 9 са и разпоредбите на чл. 8, ал. 9 и чл. 10а, ал. 4, като те съответно са свързани с месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година и с еднократна целева помощ за записване на дете в първи клас.

С всички атакувани текстове се уреждат изключения от принципа, според който помощи се отпускат само ако доходът на член на семейство е под определения в закона, като се дава възможност на преживелия родител да получава съответните семейни помощи независимо от дохода му.

Според Пенчев с думата "жив" в атакуваните текстове се нарушава принципът за равенство пред закона.

Омбудсманът напомня, че равенството означава равнопоставеност на гражданите пред закона и задължение за еднаквото им третиране в идентична ситуация от държавната власт. Той е категоричен, че с атакуваните разпоредби се дискриминират родители, които (макар и поради други причини) са в подобна житейска ситуация като преживелия родител и отглеждат сами децата си.