За евро или две на час – гастарбайтер в Германия

"Зюддойче цайтунг" също с кампания срещу България и Румъния

От влизането на България и Румъния в ЕС всяка година хиляди техни граждани идват в Германия, пише вестник "Зюддойче цайтунг".

Тук много от тях се изхранват като работници на надница - често за едно, две евро на час.

През 2011 г. около 147,000 души са емигрирали от България и Румъния в Германия, което е два пъти повече, отколкото през 2007 г., когато двете страни бяха приети в ЕС.

Поради това никой не може да попречи на българи и румънци да отпътуват за Германия с надеждата да си намерят работа. И така постъпват все повече имигранти.

Мечтата за по-добър живот често остава незадоволена. Много от работниците не си намират работа, а и по принцип нямат право на социални помощи, жилище или здравно осигуряване, коментира изданието.

Само преди седмица Германия, по подобие на Великобритания, поде кампания срещу нас и северните ни съседи, в опит да спре гастарбайтерите на двете страни, които от догодина безпроблемно ще могат да търсят работа, след като отпаднат официалните ограничения за броя на нискоквалифицираните работници.

В свой доклад Германската асоциация на градовете посочва, че страната е изправена пред "значителни разходи в резултат на миграцията, продиктувана от бедността в двете страни".

Общинските власти призовават канцлера Ангела Меркел да им предостави финансова помощ, за да се справят с натиска, на който ги е подложила миграцията.

"Социалният баланс и социалният мир са изключително застрашени", се казва още в доклада.