Колекторите ни вземат на мушка за три борча

Най-доброто от печата

11-02-2013, 07:36

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Масово сме с по един заем и стоков кредит

Повечето българи, чиито борчове са възложени за събиране на колекторските агенции, масово имат по 3-4 задължения. Хората често имали по един банков заем, малък стоков или бърз кредит, неплатени сметки за ток, вода и телефон. Това показа проверка на „Монитор” сред компаниите за събиране на вземания.„Има доста случаи, в които хората вземат малки кредити с идеята, че една вноска от 50, 60 или 100 лв. няма да утежни чак толкова бюджета им. В един момент обаче човек купува мобилен телефон с вноска от 100 лв., взема телевизор с вноска от още 100 лв. и тегли малък потребителски заем. Накрая се оказва, че от такива малки вноски се натрупват месечни задължения от порядъка на 300-400 лв.коментира Димитринка Гринко от „Сайкъл Кредит”. Според Нина Станчева от „Агенция за събиране на вземания” действително има такива случаи, но те не са толкова много в сравнение с преди 3-4 години. Тя припомни още, че действително хората с по няколко борча дължат пари на различни институции. Не са малко и хората, които теглят кредит с цел да погасят предишния.Според колекторските агенции през февруари се очаква спад на събираемостта на просрочените задължения. Този месец и септември традиционно били слаби в това отношение. Обикновено февруари е тежък за хората заради големите сметки за отопление и разходите за лекарства покрай обичайните за този период на годината грипни епидемии. През септември пък хората имат доста харчове заради началото на учебната година. Тогава трябва да се плащат и вноските по кредитите, които много българи вземат за лятната си ваканция. „Декември също беше лош месец, въпреки че традиционно е активен. Поради многото почивни дни хората не успяха да се погрижат за задълженията си и те останаха за януари”, коментира Димитринка Гринко. Като се изключат тези сезонни колебания, през миналата година събираемостта на задълженията остава на нивата от предишната. Представителите на колекторските агенции припомнят, че българите винаги бързат да погасят първо тези задължения, при които в случай на просрочие биха били санкционирани най-бързо. За банковия сектор, обикновено това са ипотечните и потребителските кредити. По отношение на комуналните услуги - сметките за ток.

ВАЖНИ СЪВЕТИ: Какво да правим, ако ни потърсят
От Асоциацията на колекторските агенции в България дават няколко важни съвета на длъжниците, в случай че бъдат потърсени за просрочени плащания. * Ако получите напомнително писмо за задължение, трябва да го прочетете внимателно и да видите от кого е изпратено. Ако сте съгласни, че дължите въпросната сума, добре е да я заплатите в кратки срокове. Може да се свържете и с колекторската агенция на посочения в писмото телефон и да изясните всички неясни за вас въпроси. * Препоръчително е да платите възможно най-рано, защото така може да си спестите много разходи. Причината е, че доста често разноските по съдебното дело може да се окажат по-големи от самото задължение. * При неплатени задължения кредиторът може да предприеме съдебни действия. Ако се стигне дотам, се трупат лихви по дълга, а също и различни такси и хонорари. Държавната такса по образуване на делото е между 2% и 4% от размера на дълга, като минимумът е 25 лв. Адвокатските хонорари могат да достигнат до 650 лв. плюс процент от задължението при борчове над 10 000 лв. Трупат се разходи и за телефонни обаждания, поща и др. В случай че делото се обжалва, разноските се удвояват. Ако се стигне до съдебно изпълнение, се дължат и такси за съдебен изпълнител, които варират в широки граници.* В случай че нямате средства, с които да погасите задължението си, можете да се свържете с агенцията, която го събира. Така може да се уговорите за нов погасителен план, който да ви устройва.* Ако сте платили дълга си, но все още получавате писма за него, най-вероятно съобщението е било изпратено около датата на самото плащане и затова то не е отчетено. Все пак можете да се обадите и да проверите дали сумата, която сте превели, е отчетена от тях.* Ако получавате писма за задължение на човек, който не живее на този адрес, може да се свържете с колекторската агенция и да ги уведомите.
Бизнесмени и мениджъри закъсват с вноските
Хората, които най-често имат проблеми с погасяване на задълженията си, обикновено доста свободно са си позволявали да теглят кредити преди кризата, каза Димитринка Гринко от „Сайкъл Кредит”. Най-често това са българи, свикнали с по-висок стандарт на живот, който им е трудно да поддържат в новата икономическа обстановка. Става въпрос предимно за мъже между 35 и 50 години, които са били мениджъри на средни ръководни позиции или са имали успешен собствен бизнес. Затова те са си позволявали да вземат по-големи заеми, да купуват скъпи автомобили на изплащане, но в един момент кризата е засегнала най-остро тях.