Препили туристи и малки деца без достъп до лифт

Слагат указателни и забранителни табели край въжените линии

Малки деца без придружител и хора във видимо нетрезво състояние или буйстващи няма да могат да ползват въжените линии, регламентира проектонаредба за безопасната експлоатация и техническия надзор на тези съоръжения.

Наредбата ще замени досегашната, която е от края на седемдесетте години на миналия век.
Това научи БТА от Юлиан Иванов, главен директор на главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Новата наредбата се отнася за пътническите висящи въжени линии - седалкови и кабинкови, ски-влековете, наземните въжени железници (фуникуляри) и товарните въжени линии.

Наредбата е към Закона за техническите изисквания към продуктите. Тя е съобразена с практиката на европейските държави и по-специално на Италия и Австрия.

На всяка станция се предвижда да има информационна табела, на която ще бъдат записани изисквания, които трябва да бъдат спазвани от пътниците.

Наредбата ограничава творчеството в областта на правенето на знаци, защото в проектодокумента вече са регламентирани 32 указателни, забранителни и упътващи знаци.

Те ще да бъдат разположени по трасето и в станциите на въжената линия. Част от знаците и сега се използват, а други са заети от Италия.

Един от тези знаци забранява деца с височина под 1,25 м. да ползват въжените линии без придружител.

Новост е текстът в наредбата, според който превозването на пътници, чието състояние и поведение заплашва безопасността на другите хора или на въжените линии, няма да бъде допускано от обслужващия персонал.

Няма да ни се налага вече да висим повече от един час при авария на въжената линия, предвижда проектонаредбата. Срокът за евакуиране на пътниците чрез връщане на превозните средства обратно в станциите трябва да бъде не по-продължителен от 1 час за евакуиране на пътниците от въжените линии с открити превозни средства и не по-продължителен от 1,5 часа - за евакуиране на пътниците от въжените линии със закрити превозни средства, пише в наредбата.

От 4 февруари инспекторите са започнали проверки в големите курорти на въжените линии, котлите, газовите уреди и асансьорите в хотелите, която ще продължи до края на месеца. Миналата година по същото време бяха проверени около 100 ски-влека и бяха спрени от експлоатация близо 30 от тях.