Заплатите на учителите замръзват. Обещанието (8%) не е като даването!

Дянков върнал постановлението за скока на възнагражденията им

Скандал за учителските заплати зрее в просветното ведомство. Причината е, че за обещаното повишение от 8% от предишния министър Сергей Игнатов и настоящия Стефан Воденичаров - пари няма.

И вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е върнал постановлението за увеличаване на възнагражденията.

В образователното ведомство са в тиха паника какви обяснения ще дават на тазседмичния отраслов съвет. Защото разчетите показвали, че 8-процентно повишение може да има само към началната основна заплата - 500 лева.

Синдикатите обаче договориха на предишните отраслови съвети, че ще има повишение за всички учители. За това настояваха и от Съюза на работодателите в системата. Защото иначе заплатите на новоназначените педагози щяха почти да се изравнят с тези на колегите им с по-дълъг стаж, които взимат около 600 лева.

Работещите в системата получиха и уверения, че пари ще има. Дори се заговори, че най-богатите училища ще вдигнат парите с 12-15 на сто. А бившият министър Игнатов го обеща публично.

В същото време и синдикатите и министерството са наясно, че средствата, с които е увеличен бюджетът на училищата е в рамките на 6,5%. Това са парите, които се дават към издръжката на всеки ученик, и на тази база се прави училищният бюджет.

Истината е, че масови високи добавки към възнагражденията може да си позволят само училищата с много ученици. В София те са 20 от общо 85, обясниха участници в работната група за определяне на заплатите пред "Труд".

Те признаха, че изобщо не са наясно как ще излязат от ситуацията. От образователното ведомство официално не коментираха проблема. Щели да обявят позицията си първо на синдикатите.