Скандални документи в сайта на парламента

Най-доброто от печата

10-02-2013, 08:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Овчаров бранел шефа на "Фронтиер" пред началника на следствието

Документи по скандали, довели до смяната на Румен Овчаров като министър на икономиката и енергетиката през 2007 г., бяха пуснати в сайта на парламента. Шефът на спецкомисията за корупция по високите етажи на властта Яне Янев изпълни заканата си и след като в началото на седмицата ги разсекрети, късно в петък ги публикува в интернет.

Любопитен детайл е, че документите виждат бял свят ден преди пленума на БСП и седмица преди конгреса на Столетницата.
Част от тях ще бъдат занесени на главния прокурор Сотир Цацаров, обяви Янев. Ставало дума "за енергийната мафия в България и за нередности при строителството на АМ "Тракия".
В сайта на парламента вече са качени първите 70 страници. По-голямата част от информацията вече е била повод за дебати и скандали в публичното пространство, но за пръв път материалите стават официално достъпни.

От разсекретените документи на първо място е докладната от май 2007 г. на бившия шеф на Националната следствена служба Ангел Александров до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. В нея Александров заявява, че Овчаров се опитвал да му оказва натиск заради следствени проверки срещу бизнесмена Красимир Георгиев (б.р. - шеф на фирма "Фронтиер" и негов приближен). И описва подробно как през 2006 г. се е запознал с бившия енергиен министър чрез бизнесмена Николай Гигов, с който били приятели.

След средата на февруари 2007 г. Гигов поканил Александров на семейна вечеря, на която присъствал и Овчаров. Бившият шеф на следствието уточнява, че енергийният министър поискал разговор насаме, по време на който му се "нахвърлил неочаквано грубо" и се "заканил да се оплаче на президента", който по това време е Георги Първанов.
Вчера на телефона на Гигов отговаряше негова сътрудничка, която любезно, но лаконично уточни, че той е извън страната до понеделник. На мобилния номер на името на Георгиев от публикуваните СРС мъжки глас учтиво обясни, че го ползва от 3 г. и не е Красимир Георгиев. Овчаров не бе открит за коментар, а по-късно през деня изключи телефона си. Президентът Първанов не вдигаше телефона си.
В декласифицирани документи от Янев се четат и множество СРС от разговори и есемеси, свързани с енергийните проекти "Белене" и "Бургас-Александруполис".