ГЕРБерка: Моделът на майчинството e неработещ!

Темата се прескопинарала, а БСП я е яхнала за предизборни цели

Сегашният модел за майчинството явно не може да удовлетвори всички майки и е нужно да се търси алтернатива. Майката трябва да има възможност да избира - или да бъде по-дълго време вмайчинство и да получава по-малка сума, или периодът да е по-кратък, но да получава повече пари. Тази тема тепърва ще се дискутира в публичното пространство, каза в Русе Светлана Ангелова - зам.-председател на парламентарната комисия по труда и социална политика и депутат от ГЕРБ, по повод на протестите на майките, които се състояха днес в различни градове в страната.

 

На въпрос дали ще се направи предложение за промени, Ангелова каза, че до края на мандата на това Народно събрание от страна на парламентарната група на ГЕРБ няма да има такова, защото това е обвързано със самия бюджет, чийто параметри вече са определени.

 

Тя посочи, че средната продължителност на майчинството в страните от ЕС е 15 седмици, а в България е 410 дни или малко над 58 седмици, което я нарежда на второ място след Швеция.

 

По думите й темата за майчинството се преекспонира и се използва като инструмент от страна на БСП за политическа пропаганда.

 

"За нас е ясно, и това трябва да разберат всички, че зад днешния протест стои сянката на БСП. Няма как и с какви средства да се увеличат детските добавки от 35 на 50 лева, което предлага БСП. Трябва да се съобразим с европейската практика да харчим толкова, колкото изкарваме. Инак ще изпаднем в дефицит и ще последваме сценария в Гърция, Ирландия, Испания и Португалия", каза Ангелова.

 

По думите й не трябва да се допуска финансовите стимули в една държава да бъдат в основата на раждаемостта.

 

Ангелова обясни, че над 800 000 семейства получават детски добавки, а може би само една трета не - заради високи доходи.

 

На въпрос защо тези 30 млн. лева, които са отпуснати допълнително за строежа на 15 детски градини в страната, не отидат за майките, Ангелова обясни, че недостиг на места има и трябва да се помисли за децата. Това е и едно от исканията на майките.

 

"Ако всяка година ние допълнително отделяме пари за строежа на детски заведения, за 4-5 години ще решим този проблем", сигурна е ГЕРБерката.