Германска министърка си отиде, плагиатствала

Свят

09-02-2013, 16:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Анете Шафан остава и без докторската си степен

Германската министърка на образованието и научните изследвания Анете Шафан, която е близък политически съюзник на канцлерката Ангела Меркел, хвърли оставка днес, след като й бе отнета докторската степен заради обвинения в плагиатство, предаде ДПА.

На обща пресконференция с Шафан - Меркел каза, че е приела с огорчение оставката на министърката, която е от нейния Християндемократически съюз (ХДС), и похвали постигнатото от нея в 17-годишната й политическа кариера.

Според Ройтерс оставката поставя в неловко положение Меркел, която ще се бори за трети мандат на парламентарните избори през септември.

Преди четири дни научният съвет в университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф се произнесе, че Анете Шафан системно и умишлено е преписала част от докторската си дисертация, посветена на формирането на съзнанието и съвестта, и й отне докторската степен повече от 30 години след като й е била присъдена.

"Няма да приема решението на университета и ще го оспоря в съда", каза 57-годишната министърка пред журналисти.

"Когато министър на образованието съди университет, това създава напрежение за министерството, за правителството и за християндемократите. Аз не искам да допусна такова нещо", каза Шафан. Тя настоя, че нито е преписвала, нито е мамила и добави, че обвиненията са я засегнали дълбоко.

Според ДПА новият министър на образованието ще е 61-годишната Йохана Ванка, бивш министър на науката в провинциите Бранденбург и Долна Саксония.