Умните хора са потенциални дебелаци

Най-доброто от печата

09-02-2013, 08:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Натовареният мозък става по-лаком за храна

Умните хора са склонни повече към напълняване, показва ново изследване. Според лекарите интелектуалците преяждат по-често, отколкото хората, занимаващи се с физически труд, а умствената работа буквално превръща човека в лакомник.

За решаването на всяка интелектуална задача човек има нужда от около 200 калории, изчислили канадски учени. Резултатите от техните наблюдения показват, че след 45 минути умствена работа, която изисква повишено внимание, концентрация и добра памет, хората приемат с 30 процента повече калории, отколкото тези, които са се занимавали с по-леки задачи.

“Колкото повече е натоварен мозъкът, толкова по-силно е желанието да се яде”, категорични са учените. Според тях тази потребност е чисто физиологична. Те са установили, че по време и след умствена работа нивото на инсулина и глюкозата в кръвта е нестабилно: “Тези колебания могат да бъдат предизвикани от мозъчното напрежение.

Организмът се опитва да възстанови нормалните показатели на глюкозата, която е своеобразно топливо за мозъка и оттук се появява желанието за ядене, обясняват специалистите. Често по време на напрегната работа хората забравят да се хранят и задоволяват глада с кафе и сандвич. Но това само води до необходимостта организмът да си навакса на вечеря. Диетолозите обясняват това със склонността на организма да възприема умствената активност като физическа.

Затова след дълъг ден в офиса имаме усещането, че сме работили на каменна кариера, а заблудата на ума ни кара да се храним като освирепели от глад.