155 млн. от лихви за Дянков

Най-доброто от печата

09-02-2013, 08:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Двама нови милионери всяка седмица

Близо 155 млн. лева ще докара в хазната новият данък върху лихвите върху влоговете на българите. Въведеният по настояване на вицепремиера Симеон Дянков налог от 10% влезе в сила от януари. През 2012 г. общата сума на депозитите на граждани достига 34,5 млрд. лв. в края на декември, което е годишен ръст от 11,7%, става ясно от огласените данни на БНБ. Средната лихва е около 4,5%, а данъкът ще се удържа през тази година. Влоговете със суми над 1 милион лева са нараснали с 95 и вече са 649. Всяка седмица има по двама нови милионери, или на всеки 3-4 дни се появява депозит над 1 млн. лв.

Предполага се, че парите най-често са от продаден бизнес, които не се инвестират, а се държат в банката. Точно 104 души пък са взели кредити за над 1 млн. лв., като общата изтеглена сума от тях е 236,7 млн.

Солени глоби за счетоводителите, които грешат в отчетите или забравят да издадат в срок фактура или служебна бележка, предвиждат новите промени в данъчните закони. Например, ако пропуснат да издадат документ за доходите на физическо лице, санкцията е 1000 лв., каза доц. Надя Костова, управител на специализирано одиторско предприятие. Глобата е в сила независимо дали съответният гражданин е поискал документа, или не. Отделно за грешките на счетоводителите се наказват и самите предприятия.
Според промените в данъчните закони вече ще трябва да се издават и ДДС фактури за бартери, които ще трябва да са съобразени с реалната пазарна цена на съответните стоки или услуги. Така фирмите няма да може да си разменят стоки на цени под пазарните с цел да скрият ДДС.