Продават тишина за слушане

Най-доброто от печата

08-02-2013, 07:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тишината е уловена е в малка църква в Англия.

Тишината е уловена е в малка църква в Англия. В енорията едва ли са предполагали, че притежават нещо, за което мечтаят милиони хора по света. Разбрали го едва когато издали на диск половинчасов запис на тишината. Дискът бързо се превърнал в хит, а търсенето наредило записа му до най-елитните музикални произведения.

Наистина има нещо особено в атмосферата тук, може би защото църквата е много стара. Това е звукът на тишината, коментира Роджър Бинг.

Роджър Бинг живее отскоро в енорията. По време на служба усетил силата на самовглъбяването. Нарича тишината в църквата „Свети Петър" величествена и умиротворяваща. Затова решил да сподели усещането от нея.

При записа не са правени дубли. Включени са фонови шумове като скърцане на пейки и стъпки. Именно тези звуци внасят успокоение, смята Бинг. Според него стерилната, изкуствена тишина е потискаща.

За мен тукашната тишина се дължи на факта, че мястото е свещено и старо. То е изпълнено със спомени, това е място за молитви. Не е нещо, което можеш да докоснеш, трябва да го изживееш, каза Бинг

Успокояващо е и самият процес на пускане на диска, пренастройва съзнанието към тишината, смята Маги Джакман.

Слушането на качествена тишина изглежда чудесна алтернатива пред опитите за потискане на досадните ежедневни шумове със силни децибели музика. Според истинските ценители е важно да се чуят не толкова смирените химни, звуците от джунглата и шепота на вълните, колкото тишината на църквата, гората и морето. В нея е еликсирът, който носи успокоение.