Токов удар със сметките

Най-доброто от печата

08-02-2013, 07:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Януари е 40 дни според Енергото

Токов удар разтресе Североизточна България. Двойни сметки за януари спрямо декемврийските ще получат домакинства от Варна до Търново.
За това предупредиха от "Енерго-Про", които обслужват региона. Причината е в по-дългия отчетен период за първия месец на 2013 г. Заради коледните и новогодишните празници и повечето почивни дни покрай тях засичането на електромерите за декември е станало на 17-о число, а не както обикновено на 25-о. Затова декемврийската сметка обхваща само 22 дни. Останалият период до края на месеца е включен към януарската фактура и така тя обхваща 40 дни. Болярите вече стягат протест срещу Енергото.
На 14 февруари вместо лозя, те ще режат демонстративно фактурите за ток.

Двойно по-високи сметки за ток за януари спрямо декемврийските ще имат част от домакинствата в Североизточна България. За това предупредиха от електроразпределителното дружество, обслужващо региона, "Енерго-Про". Причината е в по-дългия отчетен период, който обхващат сметките за първия месец на 2013 г. Заради коледните и новогодишните празници и повечето почивни дни покрай тях засичането на електромерите за декември е станало на 17-о число, а не както обикновено на 25-о. Затова декемврийската сметка обхваща само 22 дни. Останалият период до края на месеца е включен към януарската фактура и така тя обхваща 40 дни. При двойно по-голям отчетен период в януарската фактура е нормално някои абонати да получат и двойно по-голяма сметка, обясняват от "Енерго-Про". Към тези факти трябва да се прибавят и по-ниските температури покрай Коледа и Нова година.
Вместо лозя на 14 февруари болярите ще зарязват сметки за ток по време на протест. С лозарски ножици жители на Велико Търново ще режат фактурите си. През януари в старата столица има над 200 жалби за завишени сметки. С фактура за 500 лв. е била шокирана Росица Дянкова, която живее със съпруга си, който е на легло. Досега двамата имали четири пъти по-малки сметки.
Държавата да изкупи ЕРП-тата от чуждите компании пък призова областният лидер на БСП в Пиринско Емил Костадинов. Основания има достатъчно, тъй като те не изпълняват инвестиционните си ангажименти по приватизационните договори, смята той.