Класация на 102 страни показа: България - в топ 30 по ниски цени

Най-доброто от печата

08-02-2013, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Класацията е на интернет портала за международни сравнения Numbeo

България все още е една от най-евтините държави в света. Не ви се вярва, но това е положението според класацията на интернет портала за международни сравнения Numbeo. Тя отрежда на страната ни 80-а позиция по потребителски цени сред 102 държави, от които се взима пълна информация.

Numbeo е най-голямата база данни в света, която се попълва от потребители, но се проверява чрез официални и неофициални източници, като се актуализира непрекъснато.

И все пак - у нас е евтино, но има и по-евтино, и то съвсем наблизо. Въпреки че Румъния ни изпреварва по доходи, животът в северната ни съседка излиза по-тънко. Очаквано, по-ниски са цените и в Македония.

Най-скъпите държави в света са Норвегия, Швейцария и Австралия, а най-евтините - Индия и Пакистан, показва класацията.

Храните

Повечето от храните у нас са доста евтини в световен план въпреки шоковото поскъпване на някои стоки за последната година, обявено преди ден от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Например по цена на сиренето България се нарежда на 96-а позиция сред 114 държави. У нас килограм струва 4,06 евро и в ЕС няма държава с по-евтина стока. Най-скъпо е сиренето в Ангола, Швейцария и Китай, където се търгува съответно за 16,5, 16,2 и 13,1 евро килото, а най-евтино е в Хондурас - 2,36 евро/кг.

При хляба от евространите ни бие само Румъния - 0,45 евро за половин кило бял самун спрямо 0,48 евро у нас. Според тези данни се нареждаме на 88-а позиция в света. Най-евтин е насъщният в Алжир - 0,10 евро, а най-скъп в Монако - 3,40 евро, както и в скандинавските държави.

Въпреки рекордното поскъпване на картофите с 65% за година сме чак на 90-та позиция сред 114 държави. Според Numbeo килограм картофи у нас струва 0,45 евро, а според търговци на дребно цената се движи между 0,90 лв. и 1 лв. По-евтини картофи в ЕС няма, а по света този зеленчук се продава най-изгодно в беден Бангладеш - 0,22 евро/кг. В Гърция картофите вървят по 0,70 евро, в Македония - по 0,48 евро, а в Турция - 0,42 евро. Най-скъпи са картофите в Ангола и Венецуела, където цената им гони 4 евро килото.

Макар храните у нас като цяло да са евтини, не липсват и изненади. Млякото излиза доста скъпо - България е на 53-та позиция в класацията при тази стока. По-евтино литър мляко се търгува в Чехия, Унгария, САЩ, Саудитска Арабия, Дания, Испания, Румъния, Белгия. Яйцата също никак не са евтини. В Испания, Сингапур, САЩ, Чехия, Полша, Естония те излизат по-изгодно. Същото важи и за пилешкото месо.

Имоти и бензин

1 кв. м жилище извън градския център струва средно 600 евро у нас и по този показател страната се нарежда на 91-ва позиция.
В ЕС няма по-евтини жилища. Най-скъпи са апартаментите в Монако (20 000 евро/кв. м), а най-евтини са в Турция.
На другия полюс е бензинът, който е сред най-скъпите стоки у нас. Цената му поставя страната на 42-ра позиция сред 114 държави. Литърът масов бензин според Numbeo у нас е 1,28 евро (реално в момента по бензиностанциите е още по-скъп, около 2,60 лв. или 1,32 евро). Няма обаче държава от ЕС с по-ниска от родната цена на горивото. Най-евтино то се продава в Либия и Венецуела - 0,09 евро, а най-скъпо е в Турция и Норвегия - 1,88 евро.

Високи сметки, ниски заплати

Българинът плаща сравнително високи комунални сметки, сочат още данните. Страната е на 66-о място със 70 евро средномесечна сметка за ток, вода, газ и отпадъци за апартамент от 85 кв. м. В същото време по ниво на заплащане България е на 85-а позиция. Според данните на Numbeo средното месечно възнаграждение у нас след облагане възлиза на 355 евро, а румънците са по-зле - с 339 евро. Тук информацията се разминава с Евростат, според която българинът взима 366 евро, но румънецът - 491 евро. Най-ниското възнаграждение е в Етиопия - 140 евро. Повече от българина получават работещите в Ирак, Судан, Кения, Черна гора, Намибия и др. Най-високи са възнагражденията в Швейцария (4424 евро), Норвегия (3361 евро) и Катар (3243 евро).

Мадрид е двойно по-скъп от София

Испания е една от любимите дестинации на българските гастарбайтери, въпреки че животът там е двойно по-скъп, показва сравнението чрез сайта Numbeo. Ако например в родната столица харчите 1500 евро на месец, за същите стоки и услуги в Мадрид ще трябва да се бръкнете с 2916 евро.

Причината е, че потребителските цени в Мадрид са с 66% по-високи от тези в София. Покупателната способност на испанеца обаче е със 233% по-висока от тази на българина. Средната заплата в Мадрид след облагане е 1845 евро, а в София - едва 406 евро.

Наемите - скъпи, храните - поносими

Най-скъпо в Мадрид излиза наемът на жилище в сравнение със София - с 215% отгоре. Апартамент с 1 спалня извън центъра изли 550 евро на месец в испанската столица, а у нас - 179 евро. Покупката на жилище пък бие всички рекорди. У нас квадратният метър извън центъра е 609 евро, докато в Мадрид стига 2900 евро.

За обяд или вечеря в ресторант в испанската столица за двама ще изхарчите 47 евро по данни на Numbeo, а у нас - около 20 евро. Цените на основните храни обаче са с едва 47% по-високи. Млякото и яйцата в Мадрид например са по-евтини от тези в София. Ако литър мляко у нас струва 0,96 евро, то в испанската столица цената му е 0,80 евро. Сиренето там обаче е двойно по-скъпо - 8 евро за килограм на фона на 4 евро у нас. Двойно излизат и доматите - 2 евро срещу 1 евро у нас.
Транспортът в испанската столица е тройно по-скъп.

Билетчето за обществения превоз там е 1,50 евро срещу 0,51 евро у нас, а таксиджиите взимат 1 евро/км при 0,36 евро дневна тарифа в София.

Ножицата при комуналните сметки обаче е доста по-малка - средно на месец за ток, парно, вода и т.н. у нас отиват 76 евро, а мадридчани плащат 100 евро.
Мобилните услуги са с почти еднакви цени - минута предплатена тарифа тук е 0,17 евро, а на Пиринеите - 0,18 евро. Интернет достъпът обаче там е значително по-скъп - 35 евро на месец спрямо 7,62 евро у нас.

Билет за кино в испанската столица струва 8 евро при 4,6 евро у нас. Летните рокли са почти на еднаква цена - към 30 евро, но марковите джинси в Мадрид са доста по-скъпи - 90 евро спрямо 50 евро.

Качество на живот

Очаквано по качество на живот Мадрид значително изпреварва София. Испанската столица се представя много по-добре по отношение на покупателната способност, сигурността, здравеопазването и незамърсяването. Преимуществата на София са по-ниските цени, съотношението на цените на имотите към доходите и по-бързото придвижване в града. Родната столица е и по-малко шумна в сравнение с Мадрид.

При здравеопазването испанската столица превъзхожда София по повечето показатели - средна компетентност на медицинския персонал, бързина на обслужването, приятелско отношение и отзивчивост към пациента. При доплащането на пациентите ситуацията у нас и в Испания е почти идентична. София превъзхожда само по един показател - близост на медицинската помощ до пациента.

Индия е най-евтина

Ако избирате къде да живеете, помислете за Индия. Делхи например не е никак лошо място за живот, защото предлага ниски цени и добри заплати, сочат данните на Numbeo. Индия е най-евтината държава сред всички 102 страни, обхванати в статистиката на портала по всички показатели и в същото време е постигнала по-високо средно възнаграждение от това у нас.

Потребителските цени в индийската столица са с 34% по-ниски от тези в София. Покупателната способност в азиатската държава обаче е с 50% по-висока от тази у нас, защото и заплатите са по-високи - средно 416 евро спрямо 406 евро у нас.
Вечеря за двама в индийски ресторант например струва наполовина по-евтино от същото удоволствие в София - 11 евро спрямо 20 евро.

Млякото и зеленчуците са с около 40-50% по-евтини и само лекият алкохол - вино и бира, са значително по-скъпи.

Градският транспорт в Делхи излиза 0,28 евро, а километър таксиметров пробег - 0,20 евро. Комуналните сметки са също наполовина по-ниски и са средно 35 евро на месец. Същото е положението с киното, дрехите и дори наемите на среден апартамент - те са наполовина.

Единственото по-скъпо нещо в индийската столица са имотите. Квадратен метър жилище извън центъра на града излиза 971 евро.

Като качество на живот Делхи също превъзхожда София, сочат данните на Numbeo.