И Румъния погна наш Брендо

Крими

07-02-2013, 17:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румънската прокуратура поиска ареста на Брендо

Съседите издадоха европейска заповед за арест

Нова европейска заповед за арест на българския гражданин Евелин Банев - Брендо е издадена в Румъния.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че заповедта е издадена на 5 февруари 2013 г. от съд в гр. Букурещ за създаване на организирана престъпна група с цел трафик на наркотични и психотропни вещества - кокаин.
Евелин Банев на 47 години - Брендо бе задържан в Созопол на 16 май 2012 г. в рамките на международната полицейска операция „Кокаинови крале“. Тогава бяха задържани общо 30 души, от които 12 са италиански граждани, един словенец, един румънец, един грузинец, а останалите - българи. Целта на операцията бе неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с международен наркотрафик и последващи престъпления срещу финансовата система на страни от ЕС. Основания за извършените действия по издирването и задържането на български граждани - европейски заповеди за арест, бяха издадени от компетентните италиански власти.
През 2012 г. българският съд взе решение Банев да бъде екстрадиран в Италия, а властите там се задължиха да връщат Банев в България, за да може той да се явява на заседанията по делото за пране на пари. Срещу Банев успоредно се води съдебен процес и в Италия.
Софийският градски съд остави в България съдения за пране на пари Евелин Банев - Брендо до 14 февруари, когато се очакват пледоарии и присъда. Дотогава той няма да бъде връщан в Италия, където бе екстрадиран миналото лято по искане на съда в Милано. Тук Брендо е подсъдим за организиране на престъпна група за пране на пари, заедно с брат си, с бившата си съпруга и сестра й. Според обвинението, те са изпрали над 21 млн. лв. - пари от наркотрафик. Групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия. Делото е започнало през пролетта на 2007 г., когато Брендо беше задържан за първи път. До 14 февруари той ще бъде в Софийския затвор, откъдето ще бъде конвоиран в Съдебната палата, за да чете материалите по делото.