Чехия заплаши с вето евробюджета за периода 2014-2020 г.

Свят

07-02-2013, 16:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Меркел поиска намаляване на разходите във финансовия план

Чехия изрази готовност да наложи вето на предложения европейски бюджет за периода от 2014 до 2020 г., съобщи премиерът й Петр Нечас, цитиран от чешките медии.

"Идвам в Брюксел за разговори по финансовата рамка със силен мандат от чешкото правителство. Намираме това предложение за неприемливо. Готови сме да използваме правото си на вето", обяви Нечас, цитиран от агенция ЧТК.

Германският канцлер Ангела Меркел също призна, че не е сигурна дали лидерите на ЕС ще успеят да постигнат споразумение за бюджета на европейския блок за периода 2014-2020 година.

"Все още не може да се каже дали ще има споразумение. Позициите на отделните страни все още значително се различават", каза Меркел и посочи, че Германия е сред страните, които настояват за намаляване на разходите.

Френският президент Франсоа Оланд заяви от своя страна, че няма да приеме бюджет на ЕС, който "изоставя земеделието и игнорира икономическия ръст".

Думите на френския президент дойдоха преди началото на срещата на лидерите на ЕС, на която трябва да бъде постигнат компромис за бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година.