Българите незаинтересовани от избора на нов патриарх

Връзките с бизнеса и луксозния живот на духовници – най-големите проблеми пред църквата

Предстоящият в края на месеца избор на нов български патриарх не е набрал популярност като обществено значима тема, сочат резултатите от проучване на "ББСС Галъп интернешънъл", проведено от 4 до 10 януари 2013 г.

Според резултатите от допитването повечето българи не са обсъждали въпроса с приятели или в семейството си. Усещането за връзки с бизнеса и за луксозен живот на духовници пък е основният проблем, който мнозина виждат пред църквата, сочат данните от проучването.

Резултатите от него показват още, че за повечето от младите българи темата с избора на нов патриарх не е важна. Въпреки това, повече от половината от всички запитани отговарят, че изборът има по-скоро голямо значение за България.

Темата с избора на нов патриарх е най-важен за по-възрастните хора, като данните индиректно потвърждават неголямото влияние на църквата в обществото ни в последните десетилетия, както и наличието на значими проблеми пред църковната институция, посочват от "Галъп".

Участвалите в проучването бяха помолени и да посочат проблеми пред църквата, като близо една пета от тях се затрудниха и не дадоха конкретен отговор. Сред останалите най-често се срещат отговорите, които могат да бъдат категоризирани най-общо като "Връзки на църквата с бизнеса и луксозен живот на духовници".

Липсата на достатъчно близка до ежедневието на хората дейност е втората по честота категория отговори. Респондентите не пропускат да отбележат и проблеми, свързани с усещането за намаляване на ролята на религията в съвременното общество, както и принадлежността на висши духовници към бившата Държавна сигурност.

Като проблем се отчита и дейността на секти, ролята на атеистичното управление в близкото минало, липсата на добре подготвени духовници, липсата на достатъчно уважение към църквата от страна на хората и др, сочат резултатите от проучването.