И нека модната седмица започне... сега!

Седмицата на модата в Ню Йорк започна още преди официалното си начало заради големия интерес

Седмицата на модата в Ню Йорк започва официално днес, но заради все по-големия брой на ревютата и презентациите седем дни вече не са достатъчни и първите колекции бяха представени още снощи.

Младата дизайнерка Таня Тейлър от модната марка МоМа показа третата колекция от дебюта си преди точно една година във величествения и модерен Музей на съвременното изкуство в Манхатън. Млада, женствена и с намек за ретро, жената на Таня Тейлър се облича както в изкуствена кожа, така и в ангора и в дебела вълна.

Тейлър, която се вдъхновява от френския художник Жан-Пиер Рейно, казва, че е подчинила цялата си колекция на принципа на тайнствената красота със скритите, почти задушени цветя, под графична структура.

Малко по-надалеч, в руското консулство, стотици хора се събраха вечерта, за да се възхитят за първи път на колекциите на няколко млади руски дизайнери. Десетина манекени представиха рокли и други облекла на Ирина Шапошникова, Сергей Телпов и Дмитрий Логинов Арсеникум, които имаха една обща черта - всички бяха избрали черното за единствен цвят на моделите си.

"За първи път имаме шанса да покажем някои от талантите на руската мода", заяви Стефан Рабимов, говорител на събитието. Той сподели и своята мечта - скоро да има и седмица на руската мода или някои руски дизайнери да направят общо ревю на Седмицата на модата в Ню Йорк. "Те са готови за това", категоричен е Рабимов.

И тази година официалното начало на Седмицата на модата в Ню Йорк ще бъде дадено с ревюто на Никълъс К. - единия от братята Никълъс и Кристофър Кнуц. Той ще бъде последван от BCBG Max Azria и от американския моделиер Кенет Коул, който ще се завърне на нюйоркския моден подиум след седемгодишно отсъствие.

До 14 февруари ще бъдат показани близо 300 ревюта и представяния на мъжка и женска мода, които ще очертаят тенденциите за сезон есен-зима 2013-2014.