До седем години бедните у нас намаляват с 260 000

Най-доброто от печата

07-02-2013, 06:45

Снимка:

"Новинар"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кабинетът увеличава заетостта сред българите до 76%

До седем години бедните българи трябва да намалеят с 260 000 души. Това предвижда Националната стратегия за насърчаване на социалното включване до 2020 година, която кабинетът гласува на своето редовно заседание.

Според нея до 2020 година заетостта сред населението от 20 до 64 години трябва да достигне 76 процента. Същото е записано и в стратегията "Европа 2020".
Изпълнението на тези две основни цели ще става чрез двугодишни планове за действие. Те ще се приемат от Министерския съвет. Именно в тях ще се посочват и конкретните мерки за борба с бедността. Изрично ще се записват и институциите, натоварени с изпълнението на плана, сроковете и финансовите параметри.

Ще се акцентира предимно към най-уязвимите групи. Такива са младежите, социално слабите, малцинствата и пенсионерите. Целта е повишаване на доходите чрез включване в пазара на труда. Това ще стане възможно с помощта на обучения или насърчаване на предприемачеството.

Една от мерките за включване в заетостта е новият размер на минималната работна заплата от 310 лева, който е в сила от януари 2013 година.

Грижата за децата се изразява с премахване на социалните домове. Равният достъп до образование пък е приоритетът, с който властта ще намалява неграмотността сред ромите. Намаляване на недекларираната заетост е сред другите задачи на стратегията. Целта е все повече хора да работят на светло и на трудови договори.

Тези усилия на властта за подобряване качеството на живот се потвърждават и от прогнозите на статистиката, че през следващите 12 месеца безработицата у нас ще намалее.