Главният прокурор се усъмни в изводите на Цветанов за "Хизбула

Най-доброто от печата

07-02-2013, 05:45

Снимка:

Велислав Николов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За разлика от САЩ, Израел и Великобритания българската прокуратура не смята, че са събрани убедителни доказателства за участието на ливанската групировка в атентата в Бургас

Плахото изявление на България, че атентатът в Бургас е дело на ливанската шиитска групировка "Хизбула", бе съвсем разклатено от главния прокурор Сотир Цацаров. Вчера стана ясно, че той не споделя категоричността на вътрешния министър Цветан Цветанов за "обоснованото предположение" за участието на организацията в терористичния акт. Според обвинител №1 в момента прокуратурата не разполага с достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. "Разследването не е завършило, то продължава. Останалото е свързано с изводи на определени служби", заяви Цацаров пред БНР. От думите му се разбра, че разследването едва сега навлиза в сериозната си фаза, тъй като се чака отговор на съдебни поръчки от Израел, Мароко, Австралия и Ливан. Тепърва ще се прави и следствен експеримент с подобен автобус. "Когато материалите по делото стигнат до положение, при което можем да преценим, че, дай Боже, сме готови за съд, прокуратурата ще бъде готова, но да бъде използвано самото наказателно производство за външнополитически цели, е малко пресилено", обясни Цацаров.

Думите на главния прокурор се разминават с твърденията на Цветан Цветанов, че има достатъчно доказателства за участието на "Хизбула". На мнението на МВР-шефа са Европол, САЩ, Израел и Великобритания. Според САЩ участието на "Хизбула" е установено "ясно и недвусмислено". Вчера британският премиер Дейвид Камерън изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което го поздравява за "събраните силни доказателства, които сочат участието на групировката "Хизбула" в бомбения атентат". Това означава, че или МВР не е предоставило всички доказателства, показани на чуждите спецслужби, на прокуратурата, или че доказателствата са достатъчни за политически изявления, но не и за съд. Интересен детайл е, че Канада и Австралия казаха, че тепърва ще проверяват информацията на българските власти, че атентаторите може би са техни граждани. Европейският съюз също ще изпрати хора в България, които на място да се запознаят със събраните доказателства, преди да се дискутира дали "Хизбула" да бъде включена в черния списък на терористичните организации.

Депутатите на ГЕРБ още повече объркаха ситуацията. "Никой не е посочвал ливанската групировка "Хизбула" като отговорна за терористичната атака срещу израелските туристи на летището в Бургас. Единственото, което беше направено, беше да се даде информация за свързаните с атаката и да се направи обосновано предположение", обясни шефът на външната комисия в парламента Доброслав Димитров пред Би Ти Ви. Според него това, че разследващите са открили връзка на единия от сочените за организатори на атентата с "Хизбула", не значи, че именно тази организация е отговорна. Опозицията смята, че на вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност при президента не са били представени убедителни доказателства за "Хизбула".

Външният министър Николай Младенов бе обаче съвсем категоричен, че "Хизбула" не само е спомената на заседанието, но и има категорични и неоспорими доказателства за участието й. "Ако ние бяхме скрили това, което бе представено, ако се бяхме подали на изкушението да замълчим, да замотаем истината, тогава заплахата за националната сигурност, защото тогава посланието, което излъчваме към целия свят, е: "Вижте, там можете всичко да правите", обясни пред БНТ той. Според него върху България не е имало натиск да излезе с твърдения за участието на "Хизбула". Напротив - натискът бил в обратната посока - да не се посочва групировката. "Той дойде от среди в България, което е най-жалкото", заяви Младенов. "Нашето желание в момента е в три посоки. Първо, да стане ясно на целия свят, на всички хора, които смятат, че могат безнаказано да атакуват Европа, ЕС, че това няма да се случи. Че когато се разкрият данните за тях - те ще бъдат показани пред целия свят и ще бъдат доведени до съд и до присъда. Второ, че ние ще сътрудничим с ливанските власти, ще сътрудничим с всички наши съюзници, за да може наистина да довършим докрай този процес. Трето, че ще предприемем общи мерки, общи действия на ниво Европа", обясни Младенов. В интервю за телевизия "Ал Арабия" той бе още по-категоричен: "Участието на "Хизбула" в атентата в Бургас няма да остане без последствия".

 

--------Приятелски огън-----

Сотир Цацаров директно разкритикува практиката на МВР прибързано да говори по висящи дела. "Мисля, че това говорене в много случаи категорично не е полезно за нормалното разследване. Това говорене може да създава внушения, може дори да внушава определена посока за разследването", заяви той. Повод за изказването му станаха реакциите на вътрешното министерство във връзка с разследването на атентата срещу Ахмед Доган. "Още на следващия ден - на 20 януари, в почти всички телевизии се явиха представители на МВР или ако трябва да бъда по-точен - представители на Института по психология към МВР. Ръководителят на този институт (Неделчо Стойчев - бел. ред.) разви определени версии. Те в началния момент, малко или много, насочиха разследването, което бе водено от разследващ полицай към този момент, а сега вече от следовател, към определена посока", заяви главният прокурор и подчерта, че именно заради това говорене разследването е прехвърлено в Националната следствена служба", каза Цацаров

Опозицията не вярва на "обоснованото предположение" на Цветанов

Един от големите пропуски на КСНС бил, че не е търсено мнението на експерти

"Обоснованото предположение" за участието на военното крило на "Хизбула" в атентата на бургаското летище, изразено преди ден от вътрешния министър Цветан Цветанов, срещна мощен отпор от всички опозиционни сили в парламента. Според тях шефът на МВР не е представил нито едно доказателство в защита на тезата си пред Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. А решението да бъде посочена ливанската шиитска групировка е взето под външен натиск. Опозицията настоя премиерът да каже какви мерки ще предприеме правителството, за да гарантира сигурността на българските граждани.

"Правителството влиза в една международна политическа игра по безотговорен начин, без да калкулира последствията", бе категоричен лидерът на БСП Сергей Станишев. Той напомни, че управляващите са обещали да обявят резултатите от разследването само при безспорни доказателства, които ще издържат в съда, но към момента такива няма. "Нито една парламентарна група, освен тази на ГЕРБ, не подкрепи становището на правителството за оповестяване на резултатите от разследването на атентата", заяви Станишев. Според съпредседателя на "Синята коалиция" Иван Костов за пръв път дискусия от КСНС се пренася в парламента и причината за това е липсата на консенсус между политиците от различните партии. Костов определи Цветанов като "най-неубедителния човек, който не може да бъде сериозен източник на такава информация". И допълни, че вицепремиерът е предизвикал сериозни притеснения за косвения характер на доказателствата. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясни, че на заседанието на КСНС не е чул нито едно доказателство, което да сочи "Хизбула" за извършител. И напомни: "Цветанов и Борисов бяха на посещение в САЩ. По това време външният министър беше на посещение в Израел. Той беше казал, че който удря по Израел, удря по България. За първи път чувам да са се слели тези държави".

Значително по-умерен в оценките си бе лидерът на ДПС Лютви Местан, който призова българското правителство в своите решения и оценки да се придържа плътно към общите решения и оценки в рамките на ЕС.

Шефът на ПГ на ГЕРБ се опита да тушира напрежението с обещанието, че "не ни чака трета световна война", а изявлението на Цветанов било "необходимо и закономерно". Според Велчев доказателствата, за които Цветанов говори, са съществени. "Ние трябва да вземем отношение, а не да се крием. Когато е извършено някакво престъпление и има доказателства, законът не ни позволява да огласяваме тези доказателства. За мен тези доказателства са съществени", бе категоричен Велчев, без да навлиза в подробности.

--------ОТ КУХНЯТА

Всеобщото мнение на участниците в КСНС е било, че докладите на Цветан Цветанов и Николай Младенов са хаотични и повърхностни, разказаха участници в заседанието. Младенов дори не се постарал да направи цялостна оценка на обстановката в Близкия изток. Депутати от различни ПГ признаха, че външен натиск за свързването на "Хизбула" с атентата в Бургас е имало и върху опозицията. Лидерът на БСП Сергей Станишев е предложил по-обтекаема формулировка, в която да се спомене Хизбула, но това не се е възприело. Според депутатите един от големите пропуски на заседанието е бил, че не са изслушани експерти в областта на сигурността. В неофициални разговори някои от експертите коментирали, че почеркът в този атентат не е на "Хизбула", тъй като групировката обикновено поемала отговорност.
РЕАКЦИИ

"Тези резултати още веднъж потвърждават това, което вече знаех: "Хизбула" и техният покровител Иран провеждат кампания на глобален терор без граници и на всеки континент", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Той изрази надеждата си, че "европейците ще си направят необходимите заключения за истинската същност" на ливанската шиитска организация. Ръководителят на израелското антитерористично бюро Ейтан Бен Давид заяви, че "Израел ще направи всичко за това отговорните за атентата да платят за своите действия".

"САЩ са готови да направят всичко по силите си, за да съдействат на правителството на България да изправи пред съда извършителите на нападението", обяви новият американски държавен секретар Джон Кери. Той подчерта, че правителството му ще предприеме "решителни и всестранни мерки" срещу "Хизбула" и призова ЕС да направи същото. Говорителят на Кери Виктория Нюланд уточни, че Щатите очакват разкритията на българското правителство да провокират страните - членки на ЕС, да обмислят включването на "Хизбула" в списъка на терористичните организации.

Брюксел обаче остава предпазлив. "В момента "Хизбула" не е в списъка с терористични организации в ЕС и страните членки ще разгледат няколко възможности. Включването в списъка е една от тях, но не и единствена", коментираха от офиса на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Въпросът може да бъде обсъден по време на редовната среща на външните министри на страните от ЕС на 18 февруари.

Противоречиви са реакциите от Ливан. След като премиерът Наджиб Микати заяви готовност за подкрепа на българското правителство в по-нататъшното разследване на атентата, вътрешният министър Маруан Шарбел разкритикува София, че не е осведомила Ливан за хода на следствието преди приключването му. Антисирийската политическа коалиция "14 март" пък предупреди, че обвиненията на България срещу "Хизбула" ще имат тежки последици за Ливан особено ако ЕС реши да признае шиитската организация за терористична.

"Българското правителство направи за посмешище политическата си независимост, като обвини публично "Хизбула", въпреки че официалното разследване продължава", коментира живеещият в САЩ политолог от ирански произход проф. Кавех Афрасиаби в англоезичното издание Asia Times. "Хизбула" осъди израелската "международна кампания" във връзка с атаката в България, предаде АФП.