Епична модна битка: Галиано срещу "Диор"

Булевард

06-02-2013, 13:32

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Джон Галиано отвръща на удара. Ще съди "Диор"

Златно тату - кич от "Диор"

Моделиерът беше творчески директор на модната къща от 1996 до 2011 г.

В парижки съд започнаха първите изслушвания по иска, заведен от известния британски моделиер Джон Галиано срещу бившия му работодател – френската модна къща "Диор" за нарушаване на трудовото споразумение.

Моделиерът, който бе творчески директор на "Диор" от 1996 до 2011 г., заведе през лятото на миналата година иск пред френския индустриален съд в Париж. Съдебното заседание бе насрочено за 4 февруари тази година.

Адвокатката на Галиано Шантал Жиро–Ван Гавер съобщи, че 52-годишният дизайнер е поискал компенсация за нанесените му щети с "уволнението без сериозна причина" от поста творчески директор. Галиано беше уволнен от модната къща през март 2011 г. заради антисемитски обиди в парижко кафене.

Първоначално бе съобщено, че Галиано е поискал компенсация от "Диор" в размер на 15 милиона евро, но адвокатката му не уточни сумата на иска.

По думите на Шантал Жиро–Ван Гавер, модната къща не е имала право да уволнява Галиано, тъй като по онова време той е страдал от медикаментозна и алкохолна зависимост. Адвокатката назова именно здравословното състояние като причина за уволнението, а по френските закони това не може да бъде причина за освобождаване от работа.

Модна къща "Диор" разполага с 15 дни, за да се обърне към апелативния съд и да докаже позицията си по въпроса. По думите на адвокатката на дизайнера, искът на Галиано към бившия му работодател ще бъде разгледан не по-рано от октомври или ноември 2013 г.

Дизайнерът беше осъден условно на 6000 евро глоба за това, че през февруари 2011 г. на два пъти изрече антисемитски обиди срещу случайни хора в кафене в парижкия квартал Маре. Заради скандала той беше уволнен от поста творчески директор на "Диор" през март 2011 г. В съда Галиано обясни поведението си с това, че страда от зависимост към алкохол и наркотици и по това време се е подложил на двумесечен курс на лечение.