Миро Найденов моли зърнопроизводителите за месец отсрочка

Политика

06-02-2013, 09:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зърнопроизводителите на протест

Евросубсидиите ще бъдат изплатени след средата на март

Плащанията към зърнопроизводителите ще бъдат забавени с един месец, за да не взима държавата заем.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов помоли земеделците за тази отсрочка в предаването "Тази сутрин" на bTV.

Миналата седмица е проведена среща с представители на Асоциацията на зърнопроизводителите, на която e oбяснено защо не могат да се платят субсидиите.

"Това е финансов ангажимент, това са евросубсидии, които първо трябва да бъдат изплатени от републиканския бюджет, а след това в срок до 45 дни да бъдат изплатени от ЕС. Това са много пари, с които в момента държавата не разполага", каза Мирослав Найденов.

Само преди седмица министър председателят разпореди на Министерство на финансите да се направят пълни разчети. Последиците от това да се вземе заем, ще бъда много по-тежко, отколкото да се забавят плащанията към зърнопроизводителите с един месец, допълни той.

След средата на март ще бъде първият транш на изплащането, а второто плащане е края на април. Крайният срок за изплащане, според Регламента на ЕС е 30 юни, но министърът обеща, че няма да се чака последния момент.