Направихме “обосновано предположение”, че “Хизбула” e зад атентата в Бургас

Най-доброто от печата

06-02-2013, 05:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Шефът на Европол потвърди, че бомбата, заложена в автобуса, е била взривена дистанционно.

“Имаме данни за финансиране и съпричастност към “Хизбула” във връзка с атентата на летището в Бургас. Може да се направи обосновано предположение, че две лица, установени с тяхната самоличност, са принадлежали към военното формирование на "Хизбула". Това заяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов след 6-часово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Филип, Рико и Браян Дженсън са тримата, които са реализирали атентата на Сарафово. Това обаче са имената им от фалшивите шофьорски книжки от Мичиган. С тях са наемали автомобили, регистрирали са се в хотели, обясни вицпремиерът Цветанов. МВР е проследило цялото движение на тримата от момента на влизането им в страната на 28 юни до 18 юли, когато е извършен атентатът.

По време на огледа на мястото на взрива е открита фалшива шофьорска книжка на Филип. С подобна книжка е нает автомобил в Равда на името на Браян Дженсън.

“На две от лицата безспорно е разкрита истинската им самоличност, те са с паспорти от Австрали я и от Канада. От 2006 и 2010 г. живеят на територията на Ливан”, съобщи още силовият министър.

В хода на разследването е било установено още, че фалшивите шофьорски книжки са изработени на територията на Ливан, а лицата са влезли в Европа с истинската си самоличност.

На двама от тях е проследено движението от момента на напускането на Ливан и придвижването им до Европа. Направени са насрещни проверки с партньорските служби за тяхното пребиваване на странитеот ЕС, уточни Цветанов.

Според изнесената информация терористите са влезли и напуснали България с истинските си паспорти от Австралия и Канада. В. "24 часа" съобщи за това още миналия месец. Вече стъпили у нас обаче, терористите започват да се легитимират с фалшивите шофьорски книжки от Мичиган.

Взети са ДНК анализи от книжката на Филип и ДНК анализ от шофьорската и социалната книжка на Рико, които са намерени на 1 август на територията на Цар Калоян, обяви още вътрешният министър.Спецслужбите проследили цялостната им дейност на територията на Канада и Австралия. МВР ще разчита на подкрепа от службите в Австралия, Канада и Ливан, към които вече са изпратени съдебно-следствени поръчки, стана ясно от изявлението на Цветанов.

Европол е потвърдила експертизата за фалшивите шофьорски книжки от Мичиган.

Директорът на Европол Роб Уайнрайт смята, че в разследването на атентата в Бургас не са открити директни връзки на извършителите с Иран или с някоя от свързаните с "Ал Кайда" терористични групировки.

"Българските власти имат доста силна хипотеза, че това е дело на "Хизбула". От това, което съм видял по този случай, смятам, че това допускане е основателно. Но дори да не са го извършили от "Хизбула", очевидно атентатът е дело на организация с възможности да действа в чужбина, така че заплахата остава. Не искам да преувеличавам размера на тази заплаха, но смятам, че органите на реда трябва да си вземат поука от този инцидент и да се подготвят", каза Уайнрайт в изявление за агенция АП.

Шефът на Европол потвърди, че бомбата, заложена в автобуса, е била взривена дистанционно.

Това заключение е на базата на анализа на платка от взривното устройство, останала след атентата.

"Макар първоначално да се смяташе, че извършителят е самоубиец, следствието стигна до извода, че той всъщност никога не е възнамерявал да се жертва", каза Уайнрайт.

Какви са истинските имена на участниците в атентата и кой стои зад псевдонимите Филип, Рико и Браян, вътрешният министър помоли журналистите да не питат.

Опозицията е била против да се посочи "Хизбула" като виновник за атентата в Бургас, научи "24 часа".

"Това е направено под външен натиск. Питам се каква е цената за подобно изявление и най-вече - кой ще я плаща", коментира Станишев. Според него посочването на "Хизбула" за виновник създава допълнителни рискове за сигурността на българите и е изключително опасно.

“Това е игра с живота и сигурността на българските граждани”, убеден е соцлидерът. Попитан откъде идва външният натиск, той отговори: "Очевидно е, че не е от Москва или от Брюксел".

Това, което чул на заседанието, не го убедило безспорно за вината на шиитската организация.

"Разследването продължава. Не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад атентата. За мен това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност", категоричен е Станишев. Той е призовал и представителите на службите да кажат и колко ще се засилят рисковете след обявяването на “Хизбула” за виновник.

"Атака" също не приема тезата, че " Хизбула" стои зад атентата на Сарафово. "В изложенията на Цветанов нямаше никакви преки доказателства за това, заяви лидерът на партията Волен Сидеров.Той казал на президента, премиера и вътрешния министър, че с това необосновано твърдение вкарват България в опасна игра. "С това изпълняват политическа поръчка на Тел Авив и Вашингтон. Известно е, че още в деня на атентата израелският премиер Нетаняху обвини "Хизбула" за атентата, без да има каквито и да е данни за това. Въпреки че издържа няколко месеца на натиска на Израел, накрая българското правителство и прие тенденциозната, невярна и удобна за Тел Авив теза", каза още Сидеров.

Има много неща, които ме притесняват, каза и синият депутат Йордан Бакалов, който напусна по-рано заседанието. Според него докладът на външния министър Николай Младенов е бил “доста повърхностен”. "Притеснява ме повърхностното отношение и държание, както ме притеснява, че ръководител на изпълнителната власт си задава въпроса “защо са ни нападнали”. При положение че са минали над 6 месеца от атентата и при положение че по конституция той ръководи нашата национална сигурност, съвсем нормално беше той да ни отговори на нас, а не аз да му отговарям защо", заяви още Бакалов.

Партията на Бога има ракети, болници и депутати
"Хизбула" (от арабски “партия на бога”) е шиитска политическа и военна организация в Ливан. Създадена е през 1982 г. с цел да се бори с израелската окупация на Южен Ливан.

От февруари 1992 г. ръководител на "Хизбула" е шейх Хасан Насрала, след като израелската армия успява да ликвидира основателя на движението Абас ал Мусауи.

"Хизбула" представлява шиитската общност в Ливан и поддържа близки отношения с Иран. Партията на практика управлява Ливан, има представители в парламента и участва в няколко правителства заедно с движението "Амал".

"Хизбула" поддържа и финансира болници, училища, сиропиталища, новинарски агенции, вестници и телевизии.

Партията има обръч от фирми, които се занимават с различни дейности от търговия до инфраструктурни проекти. Повечето от тях действат в териториите, населени с шиити, но и в чужбина, където има компактни ливански общности.

Част от финансирането на партията идва именно от тези фирми и отделни частни лица. Най-големият държавен донор на "Хизбула" е Иран. През годините партията бе политически и логистично подкрепяна и от режима в Сирия.

Във военно отношение благодарение на дългогодишната помощ от Техеран и Дамаск "Хизбула" се смята за особено добре подготвена. Възникнало като партизанско съпротивително движение срещу окупационните израелски сили, военното крило на "Хизбула" еволюира до добре организирана армейска структура.

Организацията разполага с тежко въоръжение, танкове, артилерийски системи и ракети с близък и среден обсег.

Изтеглянето на израелските войски от Ливан през 2000 г. се смята именно за успех на "Хизбула". Като най-голям принос на организацията обаче бе признато военното им надмощие над израелската армия през 2006 г.

През годините "Хизбула" е поела отговорността за извършването на множество атентати, между които най-големият е нападението над американското посолство в Бейрут през 1983 г.

Поради тази причина организацията е и в списъка с терористични организации на Държавния департамент.

Младенов убеждава арабските посланици, че Ливан ни е приятел
Външният министър Николай Младенов събра вчера в 16,30 ч арабските посланици, акредитирани в София, за да ги информира за изводите от разследването на атентата в Бургас. Източник, присъствал на срещата, коментира, че министърът се е опитал да убеди чуждите дипломати, че властите в София ще продължават да разчитат на приятелските си отношения с Ливан.

Младенов повторил пред посланиците фактите, които преди това вътрешният министър Цветан Цветанов обяви публично. Той обаче не дал никаква допълнителна информация или доказателства, които да потвърждават връзката на "Хизбула" с атентата.

Още сутринта вчера в. "Уолстрийт джърнъл", позоваващ се на източници от САЩ и Близкия изток, съобщи, че българското правителство ще разпространи доклад, в който обвинява "Хизбула" и нейния съюзник Иран за атентата в Бургас. Според изданието формулировките в доклада може да помогнат на израелския натиск над ЕС да обяви "Хизбула" за терористична организация. САЩ и правителствата в Европа се очаква да се позоват на доклада от разследването в усилията си да затегнат икономическите санкции срещу Иран, включително с мотива, че Техеран подкрепя терористични групи, се казва в статията.

Иран и "Хизбула" отричат каквото и да било участие в терористични нападения. Но доказателства за насочван от "Хизбула" удар натериторията на ЕС може да промени начина, по който се гледа на ливанската шиитска групировка. Европа досега се съпротивлява на натиска, след като Вашингтон обяви "Хизбула" за терористична организация, но високопоставен европейски дипломат казва пред изданието, че ако българският доклад съдържа безспорни заключения, "ще трябва много сериозно да разгледаме с какви варианти разполагаме". (24часа)

Израел и Белият дом: И ЕС да ги признае за терористи
Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства резултатите от българското разследване на атентата в Бургас. Той заяви, че „Хизбула” и Иран провеждат „глобална терористична

кампания”.
Джон Бренън
Нетаняху призова ЕС да „си извади заключения за истинската същност на „Хизбула”. „Атаката в Бургас бе атака срещу страна член на ЕС. Надяваме се, че европейците ще си извадят подходящите поуки”, посочи Нетаняху във връзка с искането на Израел ЕС да признае ливанското движение като терористична организация.

Белият дом също призова Европа да предприеме действия във връзка с увеличаващата се заплаха от радикалното шиитско движение.

Съветникът по въпросите на тероризма на президента Барак Обама, Джон Бренън, който е номиниран за шеф на ЦРУ, призова ЕС да предприеме „проактивни действия”, за да разкрият инфраструктурата, финансирането и операционалните мрежи на „Хизбулла”.

И върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън снощи поздрави българските власти за разследването. В изявление тя осъди всички терористични актове и подчерта, че ЕС е решен да се бори срещу тероризма, без значение кой стои зад него. Аштън посочва, че терористите, които са извършили атаката в Бургас, трябва да бъдат наказани. Тя подчертава, че трябва да бъдат обмислени резултатите от разследването.

В изявлението на Аштън се посочва, че ЕС и страните членки ще обсъдят подходящ отговор, базиран на всички елементи, установени от следователите.