Израел и САЩ скочиха на ЕС: Вземете мерки срещу Хизбулла

Бенямин Нетаняху приветства резултатите от българското разследване

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова Европейския съюз да погледне истинската същност на "Хизбула".

"Атентатът в Бургас беше атака на европейска територия срещу държава-членка на ЕС. Ние се надяваме европейците да направят налагащите се заключения", се казва в изявление на канцеларията на Нетаняху, цитирано от Франс прес.

Израелският премиер приветства резултатите от българското разследване на атентата в Бургас и отново посочи, че "Хизбулла" и Иран провеждат "глобална терористична кампания".

Белият дом също не закъсня с реакцията и призова Европейския съюз да предприеме действия, след като българските власти съобщиха, че зад атентата в Бургас стоят лица, свързани с шиитската групировка "Хизбулла".

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън също поздрави българските власти за разследването на атентата в Бургас. Според нея резултатите трябва да бъдат обмислени.

"Българските власти заслужават поздравления за воденото разследване на атентата в Бургас, което представлява предизвикателство", се чете в изявление на Ащън.

Както е известно ливанската радикална организация Хизбула е обявена за терористична организация  от САЩ, но на този етап не и от ЕС.