Ученици се борят за онлайн права на младите хора

В Народното събрание те обсъдиха Харта за онлайн правата и отговорностите на младите хора в България

Ученици от цялата страна дискутираха в Народното събрание Харта за онлайн правата и отговорностите на младите хора в България.

Хартата е изработена от десетима младежи, избрани с гласуване във Фейсбук и трябва да бъде приета до края на заседанието на първия по рода си ТийНЕТ Парламент, който се провежда в сградата на Народното събрание. ТийНЕТ. Събитието се организира от Националния център за безопасен интернет със съдействието на парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта и под патронажа на председателя на 41-ото Народно събрание Цецка Цачева.

Сред основите права залегнали в Хартата са:
- правото да използвам възможностите на мрежата ако уважавам правата на другите,
- правото да използвам всичко, което ми е нужно, доколкото спазвам авторските права,
- правото да общувам свободно, ако не използвам реч на омразата,
- правото да проверявам истинността на информацията, за да се уверя в нейната достоверност,
- правото да получавам компетентна помощ, когато е необходимо,
- правото на младите хора да участват във вземането на решения, които се отнасят до тях.
 
Участниците в ТийНЕТ Парламента са убедени, че когато спазват заложените в хартата права, ще сърфират по-безопасно в мрежата.

Международният ден за безопасен интернет се отбелязва за десета поредна година по инициатива на Програма "Безопасен интернет" на ЕК и се организира от националните центрове за безопасен интернет. Той цели да ангажира обществеността с каузата за по-добра и безопасна интернет-среда за децата и младите хора. От първото си издание през 2004 година инициативата разшири многократно обхвата си, за да достигне до 100 държави в шест от седемте континента, включително и всички 27 държави членки на Европейския съюз. Тази година темата на Международния ден за безопасен Интернет е онлайн правата и отговорностите на младите хора.