Независима Шотландия през 2016?

Свят

05-02-2013, 14:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Референдум по шотландски

Предстои референдум, който да реши въпроса

Шотландия може да обяви независимост в рамките на година и половина след евентуален положителен вот в този смисъл на референдума догодина, съобщи правителството.

Предлаганият Ден на независимостта на Шотландия може да се състои през март 2016 г., последван два месеца по-късно от парламентарни избори за избиране на депутати, които да създадат писмена конституция, заяви заместничката на първия министър на Шотландия Никола Стърджън.

Тя смята, че графикът е реалистичен и допълни, че 15 месеца е средната продължителност на прехода при 30-те страни, които поучили независимост от 1945 г. насам след референдум. Управляващата Шотландска национална партия ще води кампания в подкрепа на "да" на референдума, планиран за втората половина на 2014 г, докато опозиционните Лейбъристка и Консервативна партия ще настояват Шотландия да остане в рамките на Великобритания.
"Положителен вот ще даде на Шотландия и на нашия национален парламент безпрецедентна възможност за изграждане на солидна конституционна платформа за страната ни преди деня на независимостта през март 2016 г.", заяви Стърджън. Тя призова оглавяваното от консерваторите коалиционно правителство в Лондон да започне обсъждане на последиците от положителен вот много преди референдума. Британското правителство обаче отхвърля възможността за предварително договорена независимост.

То смята, че негова отговорност е да разясни последиците в случай на оставане на Шотландия в рамките на Великобритания. Това ще бъде направено в анализ, който ще бъде публикуван този месец. Сред засегнатите въпроси ще бъде членството на Шотландия в ЕС и други международни организации, в които в момента е представена само като част от Великобритания.

Макар че новата конституция ще бъде изготвена от конвент, подобен на този, който създава американската конституция, Стърджън очерта някои ключови точки в нея. Документът ще включва конституционна забрана за разполагането на ядрени оръжия в Шотландия и ще посочва ясно, че кралица Елизабет II продължава да е неин монарх.