Влиза ли България във война, пита ВМРО

Позицията спрямо "Хизбула" може да ни превърне в мишена

България не успя да стане шенгенска страна, но е на път да се превърне в страна-участник в конфликтите в Близкия изток.

Това ще стане, ако днес официално обявим „Хизбула” за терористичното нападение в Бургас, се посочва в позиция на ВМРО по повод провеждащия се днес Консултативен съвет за национална сигурност.
 
Според партията, обвиняване на „Хизбула” ще превърне България в мишена на бъдещи военни действия и ще я постави на картата на близкоизточния конфликт. Знаково в тази посока е определението на „Уолстрийт джърнъл”, че България е „Независим участник в близкоизточния процес”.
 
Партията настоява за официална позиция от страна на Външно министерство, в която да се декларира каква ще бъде ролята на България в очакваната война между Израел и Иран. Аргументът на ВМРО е, че преди седмици външният министър Николай Младенов обяви, че „ако Иран нападне Израел, напада България“. Означава ли това, че страната ни ще бъде активен участник в предстоящи военни действия, питат от партията.
 
Според ВМРО, България не бива да понася подобна отговорност, още повече – с оглед на перспективите пред израелско-иранските отношения. Такова участие гарантира единствено, че България ще търпи материални и човешки жертви без да има каквато и да е полза за страната ни.
 
Публично ангажиране с американската и израелската позиция ще бъде нов провал на външната ни политика, след като на българска територия наскоро се срещнаха представители на т.нар. сирийска опозиция, оценките за която са меко казано противоречиви, се посочва в становището на ВМРО.
 
Партията напомня, че българският народ трябва да бъде наясно с външнополитическите решения на управляващите за участие на страната ни във война.