Всеки втори "за" забраната за пушене

Мярката се подкрепя най-вече от жените, висшистите и пенсионерите

61% от българите са "за" забраната на пушене на закрито, докато 39 на сто са против въведените преди шест месеца крути мерки за пушене на обществени места.

Това показват данните на НЦИОМ от проучване, проведено между 16 и 20 януари 2013 г. По-често жените подкрепят забраната, хората на възраст над 59 години, високо образованите, заможните и живеещите в селата.

Против забраната по-често са мъжете, хората на възраст между 40 и 49 години и жителите на малките градове, отчитат социолозите.

Силно одобрение към забраната има сред хората, които никога не са пушили, както и сред бившите пушачи. Дори пушачите не се противопоставят единно на забраната – две трети от тях я отхвърлят, но една трета я подкрепят.

Като цяло по-голяма част от участвалите в изследването (близо 58%) са непушачи. Едва 3% обаче от анкетираните признават, че са спрели цигарите след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места.

Интересна е съпоставката между симпатизантите на всички основни политически сили. Одобрението към забраната на тютюнопушенето като цяло е с по-висок дял от неодобрението. Сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е 64%, сред поддръжниците на БСП – 72%, сред избирателите на ДПС – 62%, сред подкрепящите "България на гражданите" – 57%.

Явно забраната за пушене на закрити обществени места не може да се използва пряко за партийни и предизборни цели, защото няма зависимост между личните мнения на анкетираните по въпроса и заявените от тях политически предпочитания, категорични са от НЦИОМ.