Плевнелиев пак заклейми нападанието над Доган

Това нанесе вреди на репутацията ни, обяви президентът

"Нападението над Ахмед Доган е недопустим акт на посегателство, който нанесе вреди върху репутацията на България.

Надявам се политическите партии да поемат ангажимент да не използват този акт за политически цели и в публичните си изяви да се въздържат от непремерени реакции и риторика, която могат да предизвикат и съответно пък, която може да предизвика обществено напрежение", обяви президентът Росен Плевнелиев преди началото на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), на който ще бъде обсъдена атаката над бившя лидер на ДПС в НДК.

Държавният глава отново посочи оценката си за нападението и подчерта, че приетата по случая декларация в НС е положителна стъпка в тази посока.

"Ще направим оценка на възможните вредни последици на нападението над Ахмед Доган. Целта е ограничаване на последиците и недопускане на подобни прояви в бъдеще", заяви още президентът.

По думите му трябва да се даде възможност на компетентните държавни органи да си свършат работата по начин, който да не остави съмнение върху обективността на крайния резултат

Заседанието на КСНС днес ще е в две точки – рискове и заплахи за националната сигурност, произтичащи от ситуацията в Близкия изток и нападението срещу Ахмед Доган.

По първа точка ще бъдат представени два доклада – на външния министър Николай Младенов и на вътрешния министър Цветан Цветанов.

По втора точка ще бъде изслушани главният прокурор Сотир Цацаров и Тодор Коджейков от НСО.

"Вицепремиерът Цветанов изяви желание, в хода на дебатите по тази точка, да информира членовете на Консултативния съвет за напредъка в разследването на терористичния акт на летище Сарафово", каза президентът.

"Нямахме възможност да предоставим предварително докладите на членовете на Консултативния съвет. Докладът на вицепремиера е класифициран с гриф "Поверително". Съгласно закона, Администрацията на Президента няма право да го размножава", каза още държавният глава.

Очакванията на международната общност са, че България ще обвини за терористия акт в Бургас, отнел живота на петима израелсти туристи и на един българин, ливанското движение "Хизбулла".