Гостилица – GB рай в BG

20 британски семейства от години живеят в селото и се погаждат с местните

Негативното отношение на Англия към българите е проблем само на политиците, не и на обикновените хора. Така смятат заселилите се преди години у нас британци.

Само в дряновското село Гостилица английските семейства с имоти наброяват около 20. Повечето от тях обаче идват тук само през ваканциите.

Други, като Анджела Дейвис и съпругът й, отдавна са се приравнили с местните и не смятат скоро да напускат страната ни.

Семейството се издържа от пенсията на мъжа, който навремето служел в английската армия. Поработват по малко и в селото. Отношението към българите в Англия Анджела не приема сериозно.

"Новината от Англия я видях в интернет. Те казват, че 27 милиона българи ще напуснат страната си и ще отидат в Англия. Но то няма 27 милиона българи, това е глупава история", казва тя и намира за нормално българите да търсят работа и сигурност за старините си, каквито тук не им се предлагат.

"Защото всички хора в Англия могат да стоят на социални помощи с години, без да си намират работа. Това е дълъг период. А тук не се предлага помощ на младите хора. Те получават достатъчно за наем, остават им пари за храна, също гориво за автомобилите, за да се разхождат", казва Анджела пред bTV.

В дряновско заведение, наето от английско семейство, седят Лийз и Том. Те живеят в село Славейково от близо 3 години. И двамата мислят, че поток от българи ще има, но го приемат за нормално.

"Хората, които отиват в Англия за много пари, си мислят, че всичко ще е цветя и рози, но не е така. Те ще имат много разходи за наем, за храна. Аз мисля, че там ще останат може би лекари, адвокати, които ще се реализират, ще успеят на високите нива", смята Лийз.

Една от причините семейството да избере страната ни, са ниските цени. У нас преживяват с пенсията на Лийз - 460 паунда или малко над 1000 български лева на месец.

Повечето от английските заселници в страната ни са пенсионери. Млади британци почти няма. Малкото дошли преди години, отдавна са напуснали имотите си заради невъзможност да се издържат с българските заплати.