Не сме по-малко европейци! Разбра го и "Гардиън"

"Страховитият наплив" от гастарбайтери – политдъвка на Острова

Възможно ли е "страховитият наплив от българи румънци" наистина да представлява чак такава опасност в очите на обикновените британци?

С този въпрос журналист от лявоцентристкия опозиционен всекидневник "Гардиън" започва материала си, посветен на ефекта от кампанията, водена на Острова, срещу "гастарбайтерите от София и Букурещ след 2014 г."

Истина е, че страхът от неизвестното е най-потискащата форма на параноя в Кралството.

Но нито България, нито Румъния вече са толкова неизвестни за британците, които са в челната петица на "туристическите нации" в световен мащаб.

След бурята от публикации през миналата седмица, с началото на тази, по-голямата част от британската преса следи "почти" безпристрастно развитието на историята, която след отзвука, който намери у нас и при съседите, се върна като бумеранг към Великобритания, в очакване на намирането на прагматично решение на скандала.

Опитът на "Гардиън" от миналата седмица, да подкани читателите си да се включат с хумористични предложения за постери в такава негативна кампания директно насочи дебата към истинските проблеми на британците.

"Но най-важното е, че гневните и обидени реакции на обществеността в България и Румъния на информациите "за подготвяна негативна кампания", даде един много важен резултат - двете източноевропейски държави демонстрираха, че пет години след формалното си приемане в ЕС вече могат да се преборят с "универсалния си комплекс за малоценност" спрямо Западна Европа и да настояват за правата си на равнопоставени европейски граждани", коментира авторът на статията.