Качват крадените съкровища в нета

Най-доброто от печата

05-02-2013, 05:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проверяват преди всяка сделка дали антиката се издирва

Всички културни ценности като древни статуетки, колесници, картини, които са били обявени за откраднати, ще бъдат качвани в интернет. Това стана ясно вчера при представяне на проект между България и Италия, насочен срещу борбата с трафика на антични предмети. Срещу близо 400 000 лв., отпуснати от Брюксел по ОП „Административен капацитет“, ще бъде изграден специален софтуер за служители от МВР и за граждани. Така всеки търговец или антиквар, при когото бъде занесен предмет, ще може да провери в базата данни дали не се издирва, обясниха пред „Монитор“ полицаи от сектор „Културно-исторически ценности”.
В системата ще има сканирана
снимка на задигнатата вещ с кратко описание
към нея. Подобна база данни има в Италия и благодарение на нея през 2012 г. са били върнати предмети на стойност 260 млн. евро. Италианският посланик Марко Контичели обясни, че на Ботуша такава база данни съществува от 2004 г. и в нея са включени около 5 милиона обекти и над 500 000 фотографии.
За да стига информацията за задигнати предмети бързо до разследващите от сектор „Културни-исторически ценности”, ще бъде пусната заповед до районните управления да уведомяват в кратки срокове колегите си, когато бъде подадена жалба в някое от деветте РПУ в София и тя бързо да се качва на сайта.
Проектът със стартирането на базата данни трябва да е готов в рамките на 18 месеца. За този период италиански карабинери ще обучават българските полицаи. „Надявам се, след като парите вече ги има, проектът
да се реализира за 4-5 месеца
а не за 18, защото трябва да работим, докато сме още млади”, пошегува се вчера директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. В момента около 30% от кражбите на културни ценности се разкриват от МВР. Полицаи разказаха, че ромски бригади задигат картини, сред които има и шедьоври, и ги
продават за жълти стотинки в антиквариати
Министърът на културата Вежди Рашидов, който също присъстваше на представянето на проекта, разкри, че трафикът на антики е вторият най-печеливш бизнес след търговията с дрога.
В същото време страната ни е на трето място по добив на антични предмети след Гърция и Италия в Европа, които след това се изнасят от пределите на страната ни заради по-високите цени в чужбина.
„Ще ме извиняват четиримата или петима пишман колекционери в България, но в нашата страна се копае не заради тях, а за да се изнася навън”, коментира Николай Соларов от Върховната касационна прокуратура. Един от съществуващите проблеми според него е, че някои страни с 200-годишна история, които са и най-големият пазар за наши антики, отказват да изпълняват съдебните поръчки на прокуратурата. Предстои скоро подписване на меморандум между България и САЩ, който трябва да улесни връщането на български ценности, продавани зад Океана. При представянето на проекта един от присъстващите гости взе микрофона и публично подаде сигнал, като обяви, че в офис на централен столичен булевард е изложен краден средновековен предмет, а от МВР обещаха да проверят сигнала.
Вежди Рашидов: Новото лого на България е малко примитивно
Логото на страната ни е малко примитивно, коментира министърът на културата Вежди Рашидов вчера след откриването на проекта между България и Италия. „Засега е една шарения като бонбонче от панаир – сладичко, шареничко, хубавичко, а България е сериозна страна, не е толкова сладолед, има нещо по-сериозно”, заяви Рашидов. Според него трябва да се правят сериозни национални конкурси и хубави журита, които ще могат да направят едно прекрасно лого на страната ни. „Не го казвам от някаква лошотия, България не заслужава толкова примитивно отношение и, разбира се, малко на кич отива”, коментира още Рашидов.