Последиците от войната извън бойното поле

Свят

04-02-2013, 14:46

Снимка:

Sky News

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Да оцелееш, да се бориш, за да надживееш войната (СНИМКИ)

Психочноболен ветеран, неуспял да преживее ужаса в Ирак, застреля най-добрият снайперист в света

Войната в Ирак продължава да взима своите жертви дори извън бойното поле, разказва bTV.

Крис Кайл, обявен за най-смъртоносния военен в историята на САЩ, и неговият приятел Чад Литълфийлд са намерени застреляни на стрелбище в щата Тексас през уикенда. Оказало се, че са жертва на 25-годишен ветеран от Ирак, страдал от дълбоки психически травми вследствие на войната.

Според информацията убиецът е бил поканен лично от жертвите си на стрелбището, където е възникнала драмата. Полуавтоматичният пистолет, с който е било извършено престъплението, е бил намерен в дома на обвиняемия.

Снайперистът Крис Кайл, на 38-годишна възраст, има над 150 потвърдени убийства като „тюлен” във Фалуджа и Рамади в Ирак. В книгата си „Американски снайпер: Автобиографията на най-смъртоносния снайперист във военната история на САЩ” той пише, че е бил наричан „Дяволът” от екстремистите от „Ал Кайда”, които давали награда за главата му. Американецът е награждаван с две сребърни звезди и пет бронзови за храброст. Служил е в Ирак четири пъти в периода 2003-11 г.

Убиецът на Кайл, Еди Рут страда от пост-травматично стресово разстройство след завръщането си от Ирак. Той се запознал с Крис Кайл чрез фондация, създадена от снайпериста, за да помага на ветерани с подобни психически отклонения.