Бурка. А под нея - бомба (СНИМКИ)

От ВМРО правят скеч срещу имамите в Пазарджик

Днес за пореден път членове и симпатизанти на ВМРО бяха пред сградата на съда в Пазарджик по време на делото срещу 13-те имами, обвинени в разпространението на антидемократична идеология.

Проповедниците са заподозрени в разпространяване на религиозна омраза, ръководене и участие в нерегирстирана по законно установения ред в страната организация.
Този път хората от ВМРО организираха показен скеч какво може да бъде скрито под нетрадиционното облекло, което не е характерно за българските мюсюлмани.

За модел бяха използвани събиращите се на предните заседания мъже с дълги бради и жени, забулени от глава до пети.
Маскирани с нетрадиционните дрехи младежите от ВМРО носеха табели, които описват какво е възможно да се крие под тях – например бомба… или жилетка с взрив.
В протеста участваха и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, областният координатор за Пловдив и Пазарджик Александър Сиди, местният председател на структурата в града Даниела Гаджева.
Плакатите, които носеха членовете на ВМРО пък гласяха: „Национализмът не е престъпление“, „Нищо не дава толкова сила на властта, колкото мълчанието“, „Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим и малкото останало от България“, имаше призиви „Българийо, събуди се“.
"Това е нашата форма на протест срещу опитите тези религиозни течения у нас да бъдат представяни като нещо нормално", заяви Ангел Джамбазки.

Той изказа мнението, че всеки българин трябва да протестира – без значение какво е вероизповеданието му, когато става въпрос за радикални форми на религия и когато са застрашени държавните устои.

Днес Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото за разпространение на радикален ислям. Всички експерти, които трябва да бъдат разпитани в днешното заседание, присъстват в залата. Делото е образувано срещу 13 души – 12 мъже и една жена, които са обвинени в разпространението на антидемократична идеология, проповядване на религиозна омраза, ръководене и участие в нерегирстирана по законно установения ред в страната организация.