Каквито осигуровките, такова и здравеопазването!

Покриват се само основните нужди – за ремонти и апаратура, отсече министърката

В България здравните осигуровки са едва 8% – колкото средства се съберат, толкова се дават за здраве. Затова от бюджета се покриват само основните нужди, обявипред bTV здравният министър Десислава Атанасова.

По думите й размерът на вноската бил запазен за тази година, но „непрекъснато има натиск за плащане от касата на повече лекарства, медицински изделия, пътеки и т.н”.

Тя подчерта, че при подобни искания трябва да се има предвид състоянието на българската икономика и средствата в хазната.

Затова ведомството й не разчитало само на бюджета, а се търсят средства и по европрограми.

По повод Световния ден за борбата с онкологичните заболявания, Атанасова посочи, че дори и при най-тежките онкологични заболявания, последиците могат да бъдат преодолени, ако реакцията е своевременна.

"Над 300 000 вече са болните от онкологични заболявания и, слава Богу, нашата държава вече реагира, като започнахме с изграждането на модерни центрове за диагностика и лечение на онкологични заболявания", заяви здравният министър.

Тя допълни, че от 1 март стартира проект за профилактика и превенция на онкологичните заболявания в три направления – рак на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво.

Този проект обхваща хиляди българи и целта му е запознаване с рисковете от онкологични заболявания и предпазването от тях, поясни Десислава Атанасова.