"Размразяват" делото за радикален ислям

Животът

04-02-2013, 07:01

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Националисти стоят на пост срещу провокации

След продължителна зимна пауза днес в Окръжния съд в Пазарджик ще се проведе поредното заседание по делото срещу 13-те имами, обвинени в разпространяване на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната у нас религиозна организация "Ал Уакф ал Ислями".

На последното за миналата година заседание по делото на 21 декември стана ясно, че зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн е бил в списъците с проповедници, които са получавали пари от нелегалната формация. Списъкът бе представен от прокуратурата.

Според обвинителите срещу Бирали Мюмюн е имало критики от други мюсюлмански духовници и той е бил порицан от Главното мюфтийство заради това, че проповядвал нетрационен ислям. Мюмюн отрече твърденията. В показанията си пред съда той обясни, че е трудно салафизма да се отделиот останалите течения в исляма. Съдът констатира противоречия в неговите показания сега и тези от досъдебното производство през 2009 година.

Съдия по процеса е председателят на Окръжния съд в Пазарджик Ивета Парпулова. Освен дадата 4-ти февруари, на предишното заседание съдът определи още една дата – 14 февруари, тогава ще бъдат изслушани и другите експертизи, и ще бъдат разпитани останалите свидетели.

Междувременно представители на ВМРО се събират за пореден път пред Съдебната палата в Пазарджик, където ще се гледа делото за радикален ислям. Активисти и симпатизанти на движението ще следят за спазването на реда и осигуряване на спокойствие пред сградата на съда.

Целта на организаторите е да се попречи на нерегламентираните сбирки на хора от ромската махала, демонстриращи с нетрадиционно за българските мюсюлмани облекло, предава БНР.