Македонска телевизия ни обяви за нацисти

Обнинени сме за депортирането на хиляди македонски евреи в концлагер

Македонска медия за пореден път ни обяви за нацисти. Страната ни бе обвинена за депортирането на хиляди македонски евреи в полски концлагер.

Според местната телевизия "Сител" директната намеса на тогавашните български власти е безспорна. Скопският тв канал се позовава на документи от нацистките архиви, които доказвали, че през 1943 г. българите са организирали извозването на евреите до лагера "Треблинка".

Ставало дума за три писмени преписки между българската железопътна управа в Скопие и нацистите, с които се определял начинът и цената за транспорт на евреите с два влака.

Трите документа били от септември и октомври 1943 г. В тях било описано, че на 23 и 28 март от Скопие трябвало да потеглят композициите с 3545 възрастни и 592 деца от еврейски произход.

В документите се казвало още, че крайната цена на превоза е 7 144 317 лв.

Македонската еврейска общност заяви, че очаква от българското правителство, вместо да се опитва да неглижира тези факти, да се извини за прогонването на евреите от съседката ни по време на Втората световна война.

Преди време страната ни реагира остро на свързването й с този процес във финансирания от македонските власти филм "Трето полувреме", в който българите са представени като фашисти и узурпатори.