Следваща спирка: Великобритания

Армия от безработни българи се подготвя да нахлуе у нас, пише в днешния си брой "Сън"

Армия от безработни българи и румънци се подготвя да нахлуе във Великобритания, пише в днешния си брой британският в. "Сън".

В голям материал изданието подхваща темата на изминаващата седмица като отбелязва, че от идната година гражданите на двете страни ще имат право да живеят и да работят във Великобритания без ограничения.

"Те обаче са привлечени не само от възможността за работа, но и от щедрата социална система", посочва вестникът.

На своите страници "Сън" представя историята на две българки от София - Юлия Атанасова и приятелката й Янита Минкова, които позират на снимки с британското издание и заявяват, че са нетърпеливи да заминат за Обединеното кралство.

"Когато им показваме статия от миналата седмица за двойка, която е похарчила получените помощи за цигари, луксозен телевизор и лаптоп, те потвърждават възхищението си към британската система", отбелязва "Сън".

"Не понасям мисълта за влажното време във Великобритания, но системата ви за социални помощи е добра. Всеки иска да има добър стандарт на живот с луксозни придобивки като ваканции. Удивително е как хората във Великобритания могат да си позволят толкова много, без дори да работят", признава студентката Юлия, добавяйки, че не иска децата й да израснат в България.  

"Хората тук нямат сигурност. Един ден може да имаш работа, а на следващия - не", отбелязва тя.

Освен това тя признава, че живее в страх от престъпността в България. "Вървиш си по улицата и някой може да те убие случайно, защото е искал да убие някой друг", обяснява тя.

На следващия ден след интервюто мъж бе прострелян от снайперист на улицата на метри от хотела на репортера на "Сън", отбелязва изданието, очевидно визирайки покушението срещу Златомир Иванов – Баретата.

Освен с двете момичета изданието се среща и с безработни българи като 20-годишните Благовест Ценов и Димитър Златарев, които са категорични, че ще бъдат сред тези, които ще си купят еднопосочен билет за Обединеното кралство.

Благовест признава: "За момчета като нас тук няма работа. Когато се вдигнат ограниченията, ще замина за Великобритания".

 "Великобритания определено е предпочитана дестинация за българските работници. Там плащат най-добре, стандартът е по-висок, получаваш повече пари за всеки месец работа. Други страни като Норвегия плащат повече, но имат ограничения, така че не можеш да си намериш работа толкова лесно. Великобритания има по-добро законодателство в полза на работниците", заявява пред „Сън” ръководителят на агенция за наемане на персонал Дамян Иванов.

В заключение от изданието допълват, че България е една от най-бедните страни в ЕС със средна заплата от 336 британски лири на месец.