Жълт код в 23 области на страната

Общество

02-02-2013, 19:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Метеоролозите предвиждат силен вятър за неделя, 3 февруари

Жълт код за силен вятър е обявен в 23 области на България за 3 февруари, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Без прогнозирани опасни явления са единствено 5 области на страната – Видинска, Монтанска, Пазарджишка, Пловдивска и Смолянска. В останала част от страната е обявен код "Жълто" за потенциално опасно време заради силен вятър.

През деня от запад на изток през страната ще премине атмосферен фронт. Ще бъде облачно, около обяд в Западна България ще започне да превалява дъжд, като до вечерта ще завали и в крайните източни райони. Вечерта за кратко по високите полета на Западна България ще превали и сняг, а през нощта и из Дунавската равнина.

 

През по-голямата част от деня в Централна и Източна България, по долината на Струма ще духа до силен южен вятър и дневните температури ще са твърде високи за февруари достигайки 12°-17°, в северозападната част от страната едва 5°-8°. След преминаването на атмосферния фронт вятърът ще се ориентира от запад, в Северна България временно силен, започвайки да нахлува студен въздух.

Времето в планините ще е твърде динамично. Вятърът по високите части ще е бурен от югозапад. По Черноморието ще е със значителна облачност и през деня ще духа силен южен вятър.